Na ile sposobów można zakwaterować....
Na ile sposobów można zakwaterować....
Witam! Mam problem z takim oto zadaniem, kompletnie nie rozumiem kombinatoryki i nie wiem jak zacząć, więc proszę o łopatologiczne wytłumaczenie, z góry dziękuję.
W hotelu znajduje się 5 ponumerowanych pokoi. Na ile sposobów
właściciel hotelu może zakwaterować siedmiu turystów przy założeniu, że
(a) wśród turystów są trzy kobiety, które będą zakwaterowane w jednym z pokoi, a mężczyźni mogą być
rozlokowani w dowolny sposób w pozostałych pokojach,
(b) żaden z pokoi nie będzie pusty, w każdym pokoju można zakwaterować dowolną liczbę osób?
W hotelu znajduje się 5 ponumerowanych pokoi. Na ile sposobów
właściciel hotelu może zakwaterować siedmiu turystów przy założeniu, że
(a) wśród turystów są trzy kobiety, które będą zakwaterowane w jednym z pokoi, a mężczyźni mogą być
rozlokowani w dowolny sposób w pozostałych pokojach,
(b) żaden z pokoi nie będzie pusty, w każdym pokoju można zakwaterować dowolną liczbę osób?
Na ile sposobów można zakwaterować....
A mogłbyś wytłumaczyć skąd takie a nie inne wyniki ?
Rozumiem, że w a) cyfra 5 oznacza sposoby umieszczenia kobiet w pięciu pokojach , a 4^{4} oznacza możliwości umieszczenia 4 mężczyzn w 4 różnych pokojach ?
Rozumiem, że w a) cyfra 5 oznacza sposoby umieszczenia kobiet w pięciu pokojach , a 4^{4} oznacza możliwości umieszczenia 4 mężczyzn w 4 różnych pokojach ?
Re: Na ile sposobów można zakwaterować....
Ok, a czy da się rozwiązać to za pomocą liczb Stirlinga ?
Re: Na ile sposobów można zakwaterować....
Nadal nie rozumiem, dlaczego \(\displaystyle{ S(7,5)}\) a nie \(\displaystyle{ S(7,5) \cdot 5!}\) skoro osoby są rozróżnialne, pokoje też i w każdym pokoju ma być więcej niż jedna osoba. Gdzie znika \(\displaystyle{ 5!}\) ?
Ostatnio zmieniony 20 sty 2019, o 20:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5744
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 525 razy
Re: Na ile sposobów można zakwaterować....
Suriekcja nie musi zawierać silni bo już tam jest wszystko co trzeba...
\(\displaystyle{ S(m,n)=\sum_{i=1}^{n}(-1)^{n-i} {n \choose i}i^m}\)
masz tu wzór i się go naucz go...
W liczbach Stirlinga dzielisz to jeszcze przez.: \(\displaystyle{ n!}\)
\(\displaystyle{ S(m,n)=\sum_{i=1}^{n}(-1)^{n-i} {n \choose i}i^m}\)
masz tu wzór i się go naucz go...
W liczbach Stirlinga dzielisz to jeszcze przez.: \(\displaystyle{ n!}\)