Ile istnieje funkcji rosnących odwzorowujących zbiór X w Y?

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
MultiGumis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 15 lis 2018, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Ile istnieje funkcji rosnących odwzorowujących zbiór X w Y?

Post autor: MultiGumis »

Dane są dwa zbiory X i Y takie, że \(\displaystyle{ \left| X\right|=n}\) i \(\displaystyle{ \left| Y\right|=k}\), gdzie \(\displaystyle{ k \ge n}\). Obliczyć ile istnieje funkcji rosnących odwzorowujących zbiór X w zbiór Y.

Wiem, że funkcji odwzorowujących X w Y jest \(\displaystyle{ k ^{n}}\) ale nie wiem jak mam obliczyć ile jest funkcji rosnących odwzorowujących X w Y. Proszę o pomoc.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Ile istnieje funkcji rosnących odwzorowujących zbiór X w

Post autor: a4karo »

W przypadku \(\displaystyle{ X=\{\triangle, \circ, \square\}, Y=\{\cup, \cap\}}\) nie ma żadnej
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Ile istnieje funkcji rosnących odwzorowujących zbiór X w

Post autor: kerajs »

Toż ten przykład nie spełnia warunku: \(\displaystyle{ k \ge n}\)

Układam elementa zbioru X w kolejności wzrostu, i elementa Y takoż. Ciachnąłwszy \(\displaystyle{ {k \choose k-n}}\) elementów z Y, postęp rosnący dostaję.
Ergo:
\(\displaystyle{ {k \choose k-n}}\) postępów rosnących jest.
MultiGumis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 15 lis 2018, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Re: Ile istnieje funkcji rosnących odwzorowujących zbiór X w

Post autor: MultiGumis »

kerajs pisze:Toż ten przykład nie spełnia warunku: \(\displaystyle{ k \ge n}\)

Układam elementa zbioru X w kolejności wzrostu, i elementa Y takoż. Ciachnąłwszy \(\displaystyle{ {k \choose k-n}}\) elementów z Y, postęp rosnący dostaję.
Ergo:
\(\displaystyle{ {k \choose k-n}}\) postępów rosnących jest.
A mógłbym jeszcze prosić o wytłumaczenie dlaczego \(\displaystyle{ {k \choose k-n}}\)? Bo w sumie to nie rozumiem.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Ile istnieje funkcji rosnących odwzorowujących zbiór X w

Post autor: a4karo »

kerajs pisze:Toż ten przykład nie spełnia warunku: \(\displaystyle{ k \ge n}\)
Toż to jedna ryba. Żeby mówić o funkcji rosnącej trzeba mieć porządek. Na dowolnych zbiorach raczej ich nie ma.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Ile istnieje funkcji rosnących odwzorowujących zbiór X w

Post autor: kerajs »

@ a4karo
A Japońce jakoś dają radę: 39985,2250.htm#p5422071

@ MultiGumis
Funkcja jest rosnąca gdy dla każdego \(\displaystyle{ x_i<x_j}\) zachodzi \(\displaystyle{ f(x_i)<f(x_j)}\)
Porządkuję więc zbiory X i Y
np:    
Aby otrzymać dowolną funkcję muszę skreślić k-n elementów ze zbioru Y (aby ilość elementów w obu zbiorach była równa) oraz przyporządkować i-temu elementowi X i-ty element Y.
np:    
Funkcji będzie tyle, ile sposobów skreślenia k-n elementów ze zbioru k elementowego, czyli \(\displaystyle{ {k choose k-n}}\)
np:    
MultiGumis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 15 lis 2018, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Ile istnieje funkcji rosnących odwzorowujących zbiór X w Y?

Post autor: MultiGumis »

Dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ