Piłeczki w Szufladce

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kotFilemon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 21 gru 2018, o 09:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 3 razy

Piłeczki w Szufladce

Post autor: kotFilemon »

Mamy 7 piłeczek. Do jednej tylko szufladki wrzucamy 4 piłeczki.

Ile kombinacji będzie możliwych gdy:

- mamy 4 piłeczki niebieskie i 3 czerwone. Ile będzie możliwych kombinacji przy 3 piłeczkach niebieskich w szufladce,
- mamy 4 piłeczki niebieskie i 3 czerwone. Ile będzie możliwych kombinacji przy 2 piłeczkach niebieskich w szufladce,
- mamy 5 piłeczek niebieskich i 2 czerwone. Ile będzie możliwych kombinacji przy 3 piłeczkach niebieskich w szufladce,
- mamy 3 piłeczki niebieskie i 4 czerwone. Ile będzie możliwych kombinacji przy 2 piłeczkach niebieskich w szufladce.

Podaje na przykładzie pierwszym :
N1 N2 N3 N4 Cz1 Cz2 Cz3 - piłeczki - razem 7
SZUFLADKA(4 piłeczki)

N1 N2 N3 Cz1
N1 N2 N3 Cz2
N1 N2 N3 Cz3
N1 N2 N4 Cz1
N1 N2 N4 Cz2
N1 N2 N4 Cz3
N2 N3 N4 Cz1
N2 N3 N4 Cz2
N2 N3 N4 Cz3
N1 N3 N4 Cz1
N1 N3 N4 Cz2
N1 N3 N4 Cz3
Ostatnio zmieniony 29 gru 2018, o 12:16 przez kotFilemon, łącznie zmieniany 1 raz.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Re: Piłeczki w Szufladce

Post autor: mat_61 »

W Twoim rozwiązaniu/odpowiedzi powtarzają się drugi i czwarty "pakiet". Natomiast ostatnia możliwość którą napisałeś to cztery kule niebieskie, a w treści są trzy, a nie co najmniej trzy.

Powinno więc być tak:

\(\displaystyle{ N= C^{3}_{4} \cdot C^{1}_{3}= {4 \choose 3} \cdot {3 \choose 1}=12}\)

Analogicznie dla pozostałych przykładów.
kotFilemon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 21 gru 2018, o 09:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 3 razy

Piłeczki w Szufladce

Post autor: kotFilemon »

To nie jest prawidłowa odpowiedź. Podstawiając ten wzór do pierwszego zadania powinno wyjść 16 kombinacji a Tobie wyszło 12.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Piłeczki w Szufladce

Post autor: a4karo »

To jest prawidłowa odpowiedź, natomiast Twoja wyliczanka jest błędna. Sprawdź ją
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Piłeczki w Szufladce

Post autor: mat_61 »

kocieFilemonie, tak jak napisałem powtarzają Ci się trzy wyliczenia. Porównaj np. wiersz czwarty i dziesiąty swojej wyliczanki. Natomiast ostatni wiersz nie jest zgodny z treścią zadania.
ODPOWIEDZ