Prawo włączeń i wyłączeń - Ile jest cyfr czterocyfrowych?
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 25 paź 2018, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 2 razy
Prawo włączeń i wyłączeń - Ile jest cyfr czterocyfrowych?
Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych, w których zapisie co najmniej raz
występuje każda z cyfr 0, 1 i 2?
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć w jaki sposób zacząć to zadanie?
występuje każda z cyfr 0, 1 i 2?
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć w jaki sposób zacząć to zadanie?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Prawo włączeń i wyłączeń - Ile jest cyfr czterocyfrowych
Lepiej Ci będzie obliczyć ile jest liczb czterocyfrowych w których żadna z tych cyfr nie występuje, a występują:
\(\displaystyle{ \left\{ 3,4,5,6,7,8,9\right\}}\)
I to są wariacje z powtórzeniami:
\(\displaystyle{ 7^4=2401}\)
\(\displaystyle{ \left\{ 3,4,5,6,7,8,9\right\}}\)
I to są wariacje z powtórzeniami:
\(\displaystyle{ 7^4=2401}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 25 paź 2018, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 2 razy
Prawo włączeń i wyłączeń - Ile jest cyfr czterocyfrowych?
Właśnie też miałem taką myśl, lecz w odpowiedzi mam że jest 150 takich liczb, a z tego sposobu wychodziło mi o wiele więcej ...
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Prawo włączeń i wyłączeń - Ile jest cyfr czterocyfrowych
Chodziło o coś innego. Przecież zliczamy tylko te liczby czterocyfrowe, w których wystąpiła każda z cyfr \(\displaystyle{ 0,1,2}\), a nie pewna z tych cyfr. Pomyliliście kwantyfikatory.
JK
JK
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Prawo włączeń i wyłączeń - Ile jest cyfr czterocyfrowych?
Wystarczy rozważyć przypadki:michal00040 pisze:Czy ktoś mógłby podpowiedzieć w jaki sposób zacząć to zadanie?
a) liczby czterocyfrowe o cyfrach \(\displaystyle{ 0,0,1,2}\)
(jest \(\displaystyle{ 6}\) takich liczb)
b) liczby czterocyfrowe o cyfrach \(\displaystyle{ 0,1,1,2}\)
(jest \(\displaystyle{ 9}\) takich liczb)
c) liczby czterocyfrowe o cyfrach \(\displaystyle{ 0,1,2,2}\)
(jest \(\displaystyle{ 9}\) takich liczb)
d) liczby czterocyfrowe o cyfrach \(\displaystyle{ 0,1,2, x}\) gdzie \(\displaystyle{ x \in \left\{ 3,4,5,6,7,8,9\right\}}\)
(jest \(\displaystyle{ 126}\) takich liczb)
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Prawo włączeń i wyłączeń - Ile jest cyfr czterocyfrowych
No i sprawa się rypła a ja wychodziło na to iż każda występuje co najmniej raz przynajmniej jedna z nich...