Liczby palindromiczne
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 27 lut 2018, o 00:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 8 razy
Liczby palindromiczne
Ile jest palindromicznych liczb \(\displaystyle{ (2n+1)}\)-cyfrowych parzystych takich, że zawierają przynajmniej jedną jedynkę lub nie zawierają dwójek?
Ostatnio zmieniony 4 gru 2018, o 13:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Liczby palindromiczne
\(\displaystyle{ 3 \cdot 9^n-3 \cdot 8^n}\)
Edit:
Na miejscu pierwszym (i ostatnim) moźe być tylko cyfra 4,6,8 (3 możliwości), a na kolejnych n miejscach a) dowolna ale nie będąca cyfrą 2 w odjemnej (9 możliwości)
b) dowolna ale nie będąca 1 lub 2 w odjemniku (8 możliwości).
Edit:
Na miejscu pierwszym (i ostatnim) moźe być tylko cyfra 4,6,8 (3 możliwości), a na kolejnych n miejscach a) dowolna ale nie będąca cyfrą 2 w odjemnej (9 możliwości)
b) dowolna ale nie będąca 1 lub 2 w odjemniku (8 możliwości).
Ostatnio zmieniony 4 gru 2018, o 12:42 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Liczby palindromiczne
Obawiam się, że niepoprawnie. Sprawdźmy \(\displaystyle{ n=1}\), powinny być trzy (\(\displaystyle{ 3\cdot 9-3\cdot 8=3}\)) trzycyfrowe parzyste liczby palindromiczne zawierające co najmniej jedną jedynkę lub niezawierające dwójek, tymczasem jest ich sporo więcej, np.
\(\displaystyle{ 434, \ 858, \ 666, \ 212}\)-- 4 gru 2018, o 13:06 --Właściwie najważniejsze spostrzeżenie w zadaniu jest takie, że jeśli znamy ostatnich \(\displaystyle{ n+1}\) cyfr, to już możemy odtworzyć całą liczbę.
\(\displaystyle{ 434, \ 858, \ 666, \ 212}\)-- 4 gru 2018, o 13:06 --Właściwie najważniejsze spostrzeżenie w zadaniu jest takie, że jeśli znamy ostatnich \(\displaystyle{ n+1}\) cyfr, to już możemy odtworzyć całą liczbę.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Liczby palindromiczne
No słusznie. Moja odpowiedź dotyczy zadania o treści:
Ile jest palindromicznych liczb (2n+1)-cyfrowych parzystych takich, że zawierają przynajmniej jedną
jedynkę i nie zawierają dwójek?
W ramach poprawy:
\(\displaystyle{ \left( 4 \cdot 10^n-4 \cdot 9^n \right)+\left( 3 \cdot 9^n \right)- \left( 3 \cdot 9^n-3 \cdot 8^n \right)=...}\)
(parzyste zawierające przynajmniej jedną jedynkę )+(parzyste nie zawierające dwójek )-(parzyste zawierające przynajmniej jedną jedynkę i nie zawierające dwójek )
Ile jest palindromicznych liczb (2n+1)-cyfrowych parzystych takich, że zawierają przynajmniej jedną
jedynkę i nie zawierają dwójek?
W ramach poprawy:
\(\displaystyle{ \left( 4 \cdot 10^n-4 \cdot 9^n \right)+\left( 3 \cdot 9^n \right)- \left( 3 \cdot 9^n-3 \cdot 8^n \right)=...}\)
(parzyste zawierające przynajmniej jedną jedynkę )+(parzyste nie zawierające dwójek )-(parzyste zawierające przynajmniej jedną jedynkę i nie zawierające dwójek )