Mam takie zadanie:
20-osobowa grupa wsiada do autobusu. Najpierw wsiada 12 pań, a za nimi 8
panów. Ile istnieje różnych możliwości tego zdarzenia?
Najpierw wsiada 12 pań, czyli pierwsza pani na do wyboru 20 miejsc druga 19 itd aż do dwunastej i do tego dodajemy panów czyli pierwszy pan ma do wyboru 8 miejsc drugi 7 itd?
Permutacje bez powtórzeń
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 25 paź 2018, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 25 paź 2018, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 2 razy
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Permutacje bez powtórzeń
Wzięło się to z mojego niepełnego wykształcenia w czteroklasowej szkółce niedzielnej w Zadupicach Dolnych...w trybie zaocznym i niepełnym... To w kwestii ogólnej a w sprawie meritum zadania:
chodzi o wzór na permutacje bez powtórzeń: permutujemy najpierw kobiety a potem mężczyzn i mnożymy to:
\(\displaystyle{ 12! \cdot 8!}\)
chodzi o wzór na permutacje bez powtórzeń: permutujemy najpierw kobiety a potem mężczyzn i mnożymy to:
\(\displaystyle{ 12! \cdot 8!}\)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2018, o 23:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 25 paź 2018, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 2 razy
Permutacje bez powtórzeń
Dziękuję.
Jeszcze nad jednym zadaniem z kombinatoryki się zastanawiam. Otóż takie mam polecenie:
Ustawiamy \(\displaystyle{ 30}\) różnych książek na \(\displaystyle{ 4}\) półkach tak, aby na pierwszej półce było \(\displaystyle{ 10}\) książek, na drugiej – \(\displaystyle{ 8}\), na trzeciej – \(\displaystyle{ 7}\), a na czwartej – \(\displaystyle{ 5}\)). Ile jest takich ustawień, gdy nieistotne jest ustawienie/kolejność książek na półce, a ile w przypadku, gdy kolejność/ustawienie jest istotne?
dla pierwszej części wydaję mi się że powinno być tak \(\displaystyle{ {30 \choose 10} \cdot {20 \choose 8} \cdot {12 \choose 7}}\)
lecz w odpowiedziach jest inny wynik, mógłby mi ktoś wytłumaczyć to tak na chłopski rozum? Bo nie mogę tego już zrozumieć..
Jeszcze nad jednym zadaniem z kombinatoryki się zastanawiam. Otóż takie mam polecenie:
Ustawiamy \(\displaystyle{ 30}\) różnych książek na \(\displaystyle{ 4}\) półkach tak, aby na pierwszej półce było \(\displaystyle{ 10}\) książek, na drugiej – \(\displaystyle{ 8}\), na trzeciej – \(\displaystyle{ 7}\), a na czwartej – \(\displaystyle{ 5}\)). Ile jest takich ustawień, gdy nieistotne jest ustawienie/kolejność książek na półce, a ile w przypadku, gdy kolejność/ustawienie jest istotne?
dla pierwszej części wydaję mi się że powinno być tak \(\displaystyle{ {30 \choose 10} \cdot {20 \choose 8} \cdot {12 \choose 7}}\)
lecz w odpowiedziach jest inny wynik, mógłby mi ktoś wytłumaczyć to tak na chłopski rozum? Bo nie mogę tego już zrozumieć..
Ostatnio zmieniony 29 lis 2018, o 22:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawne tagowanie. Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
Powód: Niepoprawne tagowanie. Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.