Wyznacz liczbę całkowitoliczbowych rozwiązań równania \(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}+x_{3}+x_{4}=32}\), jeżeli:
a)\(\displaystyle{ x_{i} \ge 0,\ 1 \le i \le 4}\)
b)\(\displaystyle{ x_{i} > 0,\ 1 \le i \le 4}\)
c)\(\displaystyle{ x_{1},x_{2} \ge 5,\ x_{3},x_{4} \ge 7}\)
d)\(\displaystyle{ x_{i} \ge 8,\ 1 \le i \le 4}\)
e)\(\displaystyle{ x_{i} \ge -2,\ 1 \le i \le 4}\)
f)\(\displaystyle{ x_{1},x_{2},x_{3} > 0,\ 0<x_{4} \le 25}\)
Liczba całkowitoliczbowych rozwiązań równania
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 18 lis 2017, o 12:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielany
- Podziękował: 8 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Liczba całkowitoliczbowych rozwiązań równania
a)
\(\displaystyle{ {32+4-1 \choose 4-1}}\)
b)
\(\displaystyle{ {32-1 \choose 4-1}}\)
c)
\(\displaystyle{ x_1=t_1+5\\
x_2=t_2+5\\
x_3=t_3+7\\
x_4=t_4+7\\
t_1+t_2+t_3+t_3=8\\
{8+4-1 \choose 4-1}}\)
Może spróbujesz rozwiązać kolejne?
\(\displaystyle{ {32+4-1 \choose 4-1}}\)
b)
\(\displaystyle{ {32-1 \choose 4-1}}\)
c)
\(\displaystyle{ x_1=t_1+5\\
x_2=t_2+5\\
x_3=t_3+7\\
x_4=t_4+7\\
t_1+t_2+t_3+t_3=8\\
{8+4-1 \choose 4-1}}\)
Może spróbujesz rozwiązać kolejne?
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 18 lis 2017, o 12:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielany
- Podziękował: 8 razy
Liczba całkowitoliczbowych rozwiązań równania
Mam odpowiedzi do tych zadań i w a jest \(\displaystyle{ {32+4-1 \choose 32}}\) tylko nie rozumiem dlaczego \(\displaystyle{ k=32}\)?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Liczba całkowitoliczbowych rozwiązań równania
Zauważ, że \(\displaystyle{ {n \choose k}={n\choose n-k}}\), więc to jest to samo, co u kerajsa.
A poza tym skąd mamy wiedzieć, czy nie rozumiesz, dlaczego \(\displaystyle{ k=32}\)? To już pytanie do Ciebie.-- 22 lis 2018, o 20:28 --Myślę, że najbardziej naturalnie byłoby rozwiązać kombinatorycznie podpunkt b), a potem wszystkie, które się da, sprowadzić do tego podpunktu (na oko nie da się f) i trzeba tam po prostu rozważyć kilka przypadków, ale mogę się mylić).
A poza tym skąd mamy wiedzieć, czy nie rozumiesz, dlaczego \(\displaystyle{ k=32}\)? To już pytanie do Ciebie.-- 22 lis 2018, o 20:28 --Myślę, że najbardziej naturalnie byłoby rozwiązać kombinatorycznie podpunkt b), a potem wszystkie, które się da, sprowadzić do tego podpunktu (na oko nie da się f) i trzeba tam po prostu rozważyć kilka przypadków, ale mogę się mylić).
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 18 lis 2017, o 12:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielany
- Podziękował: 8 razy
Re: Liczba całkowitoliczbowych rozwiązań równania
No fakt, a dlaczego:
edit: juz czaje, 32-24
?kerajs pisze: \(\displaystyle{ t_1+t_2+t_3+t_3=8}\)
edit: juz czaje, 32-24