Czy ktoś mógłby wyjaśnić jak zrobić te zadanie?
Pokazać w jaki sposób na podstawie definicji grafu w postaci \(\displaystyle{ G = (V, A)}\) zbudować jego definicję o
postaci \(\displaystyle{ G = (V, \alpha )}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha : V \rightarrow 2 ^{V}}\) jest funkcją wyznaczającą dla dowolnego wierzchołka \(\displaystyle{ v \in V}\) zbiór wierzchołków następników \(\displaystyle{ \alpha (v)}\), tj. wierzchołków do których prowadzą łuki z wierzchołka \(\displaystyle{ v}\).
Definicja grafu
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Re: Definicja grafu
Jak rozumiem \(\displaystyle{ A}\) jest zbiorem krawędzi tzn. podrodziną rodziny wszystkich dwuelementowych podzbiorów \(\displaystyle{ V}\). Jeśli tak to proponuję taką definicję:
\(\displaystyle{ \alpha(v)=\{w\in V: \exists_{a\in A} a=\{w,v\}\}}\)
\(\displaystyle{ \alpha(v)=\{w\in V: \exists_{a\in A} a=\{w,v\}\}}\)