Witam, mam problem z wyznaczeniem bijekcji między zbiorami, proszę o ewentualne wskazówki i poprawę błędów:
A - Zbiór wszystkich całkowitoliczbowych rozwiązań równania:
\(\displaystyle{ x _{1} + x_{2} + ... + x_{k} = n,}\) gdzie \(\displaystyle{ x_{i} \ge 1}\).
B - rodzina wszystkich \(\displaystyle{ k-1}\) elementowych podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,...,n-1\right\}}\)
Bijekcja według mnie: Zbiór rozwiązań całkowitoliczbowych równania \(\displaystyle{ x _{1} + x_{2} + ... + x_{k} = n,}\) gdzie \(\displaystyle{ x_{i} \ge 1}\), wyznacza \(\displaystyle{ k-1}\) elementowy zbiór \(\displaystyle{ \left\{ x_{1} + x_{2} -1, x_{3}, x_{4}, ..., x_{k} \right\}}\) , gdzie \(\displaystyle{ x_{i}}\) jest i-tym pierwiastkiem równania.
2. A - Zbiór wszystkich słów 6 - literowych które mogą byc utworzone z liter słowa TAMTAM.
B - Rodzina wszystkich uporządkowanych podziałów zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,4,5,6\right\}}\) na dwuelementowe podzbiory.
Tutaj nie mam pojęcia jak się za to zabrać..
Wyznacz bijekcję między A i B
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Wyznacz bijekcję między A i B
Nie zrozumiałem, co zrobiłeś w pierwszym, ale trudno, widocznie tak miało być.
2. Niech konkretny (uporządkowany) podział zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,4,5,6\right\}}\) na dwuelementowe podzbiory koduje pozycje w sześcioliterowym słowie, na których występują poszczególne litery: przykładowo podział
\(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,4,5,6\right\}=\left\{ 1,3\right\}\cup\left\{ 2,4\right\} \cup \left\{ 5,6\right\}}\)
koduje informację, że na pozycjach nr 1 i 3 w sześcioliterowym słowie wystąpiły litery \(\displaystyle{ A}\), na pozycjach nr 2 i 4 wystąpiły litery \(\displaystyle{ M}\), zaś na pozycjach nr 5 i 6 pojawiły się litery \(\displaystyle{ T}\). To tak poglądowo.
2. Niech konkretny (uporządkowany) podział zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,4,5,6\right\}}\) na dwuelementowe podzbiory koduje pozycje w sześcioliterowym słowie, na których występują poszczególne litery: przykładowo podział
\(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,4,5,6\right\}=\left\{ 1,3\right\}\cup\left\{ 2,4\right\} \cup \left\{ 5,6\right\}}\)
koduje informację, że na pozycjach nr 1 i 3 w sześcioliterowym słowie wystąpiły litery \(\displaystyle{ A}\), na pozycjach nr 2 i 4 wystąpiły litery \(\displaystyle{ M}\), zaś na pozycjach nr 5 i 6 pojawiły się litery \(\displaystyle{ T}\). To tak poglądowo.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 6 sty 2015, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 1 raz
Wyznacz bijekcję między A i B
Zbiór rozwiązań równania wyznacza taki zbiór, którego pierwszy element jest sumą pierwszego i drugiego pierwiastka równania pomniejszonego o 1, na drugiej pozycji jest pierwiastek o indeksie 3 itd. aż do k. Drugi zbiór musi zawierać \(\displaystyle{ k-1}\) elementów, i wartości ze zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3, ... , n-1\right\}}\)
Nie wiem tylko czy to jest dobrze xd.
Nie wiem tylko czy to jest dobrze xd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Wyznacz bijekcję między A i B
Ja niestety nie bardzo rozumiem to uzasadnienie (może jest OK), ale pomyślałem, że można to zrobić tak:
zapiszmy \(\displaystyle{ n=\overbrace{1+1+\ldots+1}^{n \text{ jedynek }}}\).
Między jedynkami mamy \(\displaystyle{ n-1}\) przerw i dzielimy tę sumę na \(\displaystyle{ k}\) całkowitych dodatnich składników, wstawiając \(\displaystyle{ k-1}\) przerw, które wyznaczają nawiasy otwierające (z wyjątkiem pierwszego nawiasu otwierającego, bo on jest jasno wyznaczony).
zapiszmy \(\displaystyle{ n=\overbrace{1+1+\ldots+1}^{n \text{ jedynek }}}\).
Między jedynkami mamy \(\displaystyle{ n-1}\) przerw i dzielimy tę sumę na \(\displaystyle{ k}\) całkowitych dodatnich składników, wstawiając \(\displaystyle{ k-1}\) przerw, które wyznaczają nawiasy otwierające (z wyjątkiem pierwszego nawiasu otwierającego, bo on jest jasno wyznaczony).