Zasada w-w. Ile jest macierzy zerojedynkowych stopnia 5?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 lis 2017, o 17:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Zasada w-w. Ile jest macierzy zerojedynkowych stopnia 5?
Witam!
Mam problem ze zrozumieniem rozwiązania (za pomocą zasady włączeń i wyłączeń) zadania o treści: Ile jest macierzy zerojedynkowych stopnia 5? W ilu z nich występuje przynajmniej jeden wiersz złożony z samych zer?
1.Dlaczego "zliczamy wielokrotnie macierze" przy użyciu \(\displaystyle{ \binom{5}{1} \cdot 2^{20} ?}\) Czy to nie oznacza, że tutaj akceptujemy wszystkie rozwiązania? (zarówno z jednym wierszem, jak i dwoma itd. wierszami zerowymi?)
Link do rozwiązania ( zadanie 4 ): [ciach]
Mam problem ze zrozumieniem rozwiązania (za pomocą zasady włączeń i wyłączeń) zadania o treści: Ile jest macierzy zerojedynkowych stopnia 5? W ilu z nich występuje przynajmniej jeden wiersz złożony z samych zer?
1.Dlaczego "zliczamy wielokrotnie macierze" przy użyciu \(\displaystyle{ \binom{5}{1} \cdot 2^{20} ?}\) Czy to nie oznacza, że tutaj akceptujemy wszystkie rozwiązania? (zarówno z jednym wierszem, jak i dwoma itd. wierszami zerowymi?)
Link do rozwiązania ( zadanie 4 ): [ciach]
Ostatnio zmieniony 28 paź 2018, o 17:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u. Symbol mnożenia to \cdot.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Zasada w-w. Ile jest macierzy zerojedynkowych stopnia 5?
O jakie dokładnie macierze ci biega?
Może rozruszam ten temat:
Ile jest macierzy zero-jedynkowych \(\displaystyle{ 5 \times 5}\) z dokładnością do permutacji wierszy i kolumn tej macierzy.
Może rozruszam ten temat:
Ile jest macierzy zero-jedynkowych \(\displaystyle{ 5 \times 5}\) z dokładnością do permutacji wierszy i kolumn tej macierzy.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 lis 2017, o 17:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Re: Zasada w-w. Ile jest macierzy zerojedynkowych stopnia 5?
No właśnie o takie jak 5x5. Tylko nie rozumiem tak jak wyżej. Prosiłbym o dokładne wytłumaczenie co i jak.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Zasada w-w. Ile jest macierzy zerojedynkowych stopnia 5?
Może najpierw poproszę kogoś o przetłumaczenie na nasze...np.: A4karo w tym jest biegły bardzo proszę o pomoc nie jestem w stanie...No właśnie o takie jak 5x5. Tylko nie rozumiem tak jak wyżej. Prosiłbym o dokładne wytłumaczenie co i jak.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Zasada w-w. Ile jest macierzy zerojedynkowych stopnia 5?
Dla mnie treść zadania jest banalnie prosta: macierzy zero-jedynkowych \(\displaystyle{ 5\times 5}\) jest oczywiście \(\displaystyle{ 2^{25}}\).
Nad macierzami, które zawierają przynajmniej jeden wiersz złozony z jedynek nalezy się zastanowić, natomiast pisanie o "ilości macierzy z dokłądnością do..." nie ma z tym zadaniem wiele wspólnego
Nad macierzami, które zawierają przynajmniej jeden wiersz złozony z jedynek nalezy się zastanowić, natomiast pisanie o "ilości macierzy z dokłądnością do..." nie ma z tym zadaniem wiele wspólnego
Ostatnio zmieniony 29 paź 2018, o 21:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Zasada w-w. Ile jest macierzy zerojedynkowych stopnia 5?
Czyli w każdym wierszu ma być przynajmniej jedna jedynka.Nad macierzami, które zawierają przynajmniej jeden wiersz złozony z jedynek
Teraz kumam.
Najpierw obliczamy dla:
5, potem dla 6 potem dla 7...a na końcu dla 25 jedynek i nic się nie będzie powtarzać...
Zauważ że dla 5 jedynek możliwości jest:
\(\displaystyle{ 5^5}\)
a dla 25 jedynek tylko jedna możliwość..,.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Zasada w-w. Ile jest macierzy zerojedynkowych stopnia 5?
Czyli chodzi tu o taką macierz w której istnieje przynajmniej jeden wiersz składający się z samych jedynek?
Bo ja zrozumiałem że chodzi tu o taką macierz gdzie w każdym wierszu jest przynajmniej jedna jedynka.
I do tego naprędce wyprodukowałem wzór...
Ale jak tak piszesz to chodzi o co inne...
Bo ja zrozumiałem że chodzi tu o taką macierz gdzie w każdym wierszu jest przynajmniej jedna jedynka.
I do tego naprędce wyprodukowałem wzór...
Ale jak tak piszesz to chodzi o co inne...