liczba szeciocyfrowa

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
pow3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

liczba szeciocyfrowa

Post autor: pow3r »

ile jest różnych liczb sześciocyfrowych utworzonych z cyfr \(\displaystyle{ 0,1,2,3,4,5}\) tak, że:
a) cyfry w liczbie sie ie powtarzaja cyfry \(\displaystyle{ 3,4}\) są na miejscu pierwszym lub ostatnim
b) cyfry w liczbie moga sie powtarzac a cyfry \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 4}\) są na miejscu pierwszym lub ostatnim
chcialabym sie upewnic czy dobrze rozwiazalam zadanie
a) \(\displaystyle{ 2\cdot 4\cdot 3\cdot 2\cdot 1\cdot 1=96}\)
b) \(\displaystyle{ 2\cdot 6\cdot 6\cdot 6\cdot 6\cdot 2=5184}\)
dziękuje za odpowiedz
Ostatnio zmieniony 21 paź 2018, o 16:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
beataa06
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 23 sie 2018, o 21:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Re: liczba szeciocyfrowa

Post autor: beataa06 »

Według mnie poprawnie, tylko w a) wynik z tego mnożenia to 48
ODPOWIEDZ