Liczba funkcji rosnących

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
matematykipatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 88 razy

Liczba funkcji rosnących

Post autor: matematykipatyk »

Dlaczego funkcji rosnących \(\displaystyle{ f:\{1,...,k\} \rightarrow \{1,...,n\}}\) jest \(\displaystyle{ \binom{n}{k}}\) ?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Liczba funkcji rosnących

Post autor: janusz47 »

Co to są funkcje rosnące \(\displaystyle{ f: \{1,2,...,k \}\rightarrow \{1,2,...,n\}?}\)
Awatar użytkownika
karolex123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 751
Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: somewhere
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 127 razy

Re: Liczba funkcji rosnących

Post autor: karolex123 »

Wskazówka: ile jest różnowartościowych funkcji \(\displaystyle{ f:\{1,...,k\} \rightarrow \{1,...,n\}}\)
matematykipatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 88 razy

Re: Liczba funkcji rosnących

Post autor: matematykipatyk »

Różnowartościowych jest tyle ile wariacji bez powtórzeń czyli
\(\displaystyle{ V ^{k} _{n}= \frac{n!}{(n-k)!}}\)
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Re: Liczba funkcji rosnących

Post autor: AiDi »

Ja może inaczej podejdę (choć w sumie nie wiem czy tak inaczej): zbiór wartości tej funkcji musi być \(\displaystyle{ k}\)-elementowy i funkcja musi być różnowartościowa by mogła być rosnąca. Na ile sposobów można wybrać \(\displaystyle{ k}\) różnych liczb z \(\displaystyle{ n}\)-elementowej przeciwdziedziny? To są nasi kandydaci na wartości funkcji. I teraz: na ile sposobów można tych kandydatów ustawić w ciąg rosnący?
Awatar użytkownika
karolex123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 751
Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: somewhere
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 127 razy

Re: Liczba funkcji rosnących

Post autor: karolex123 »

Ok, ja miałem takie podejście; skoro mamy \(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-k)!}}\) funkcji różnowartościowych, to łatwo zobaczyć że permutując taki ciąg otrzymamy także ciąg różnowartościowy. Z tych \(\displaystyle{ k!}\) permutacji ciągu różnowartościowego, dokładnie jedna jest ciągiem rosnącym. Stąd ciągów rosnących mamy \(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-k)!k!}}\)
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Liczba funkcji rosnących

Post autor: arek1357 »

Akurat policzyłeś ilość funkcji niemalejących a nie silnie rosnących na mój gust nie powinno być punktów stałych...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Liczba funkcji rosnących

Post autor: Jan Kraszewski »

Funkcje niemalejące, które nie są silnie rosnące, nie są różnowartościowe...

JK
matematykipatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 88 razy

Re: Liczba funkcji rosnących

Post autor: matematykipatyk »

Czy mógłby ktoś napisać jak należy rozwiązać to zadanie. Jak na razie gubię się w podpowiedziach.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Liczba funkcji rosnących

Post autor: arek1357 »

\(\displaystyle{ f(i)>i}\) - powinno być
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Liczba funkcji rosnących

Post autor: janusz47 »

Kluczem do dowodu jest fakt, że żadne dwie wartości funkcji \(\displaystyle{ f}\) nie mogą być takie same i obraz czyli zbiór wartości funkcji ściśle rosnącej musi zawierać dokładnie \(\displaystyle{ k}\) elementów w rosnącym porządku. Stąd wynika, że liczba ściśle rosnących funkcji jest równa liczbie wyboru \(\displaystyle{ k}\) elementów spośród \(\displaystyle{ n}\) to jest \(\displaystyle{ {n\choose k}.}\)

Proszę przeprowadzić dokładny dowód metodą indukcji zupełnej, przyjmując dwa zbiory \(\displaystyle{ X, Y}\) zawierające odpowiednio \(\displaystyle{ k}\) elementów i \(\displaystyle{ n}\) elementów.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Liczba funkcji rosnących

Post autor: Jan Kraszewski »

matematykipatyk pisze:Jak na razie gubię się w podpowiedziach.
Pomysł karolexa123
karolex123 pisze:Ok, ja miałem takie podejście; skoro mamy \(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-k)!}}\) funkcji różnowartościowych, to łatwo zobaczyć że permutując taki ciąg otrzymamy także ciąg różnowartościowy. Z tych \(\displaystyle{ k!}\) permutacji ciągu różnowartościowego, dokładnie jedna jest ciągiem rosnącym. Stąd ciągów rosnących mamy \(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-k)!k!}}\)
był naprawdę zgrabny i - jeśli wiesz, ile jest funkcji różnowartościowych - kończył dowód.

JK
Awatar użytkownika
karolex123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 751
Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: somewhere
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 127 razy

Re: Liczba funkcji rosnących

Post autor: karolex123 »

arek1357, czy ciąg \(\displaystyle{ \left( n\right) _{n \in \mathbb N}}\) chcemy nazwać stałym, bo każda liczba naturalna jest punktem stałym? Przede wszystkim czy nie jest on przez to ściśle rosnący??
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Liczba funkcji rosnących

Post autor: arek1357 »

W sumie masz rację ale fajnie by było jeszcze znaleźć wzór dla funkcji takiej jak ja zaproponowałem...
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Liczba funkcji rosnących

Post autor: kerajs »

matematykipatyk pisze:Czy mógłby ktoś napisać jak należy rozwiązać to zadanie. Jak na razie gubię się w podpowiedziach.
AiDi już napisał rozwiązanie: Wybierasz \(\displaystyle{ k}\) z \(\displaystyle{ n}\) wartości funkcji (takich wyborów jest \(\displaystyle{ {n \choose k}}\) ), ale takie przypisanie ich do argumentów aby funkcja była rosnąca jest tylko jedno. Stąd ilość funkcji rosnących to \(\displaystyle{ {n \choose k}}\)
Karolex także je podał (spójrz na fragment cytowany przez admina).
arek1357 pisze: fajnie by było jeszcze znaleźć wzór dla funkcji takiej jak ja zaproponowałem...
To te funkcje gdzie \(\displaystyle{ f(1) \neq 1}\). Jest ich \(\displaystyle{ {n \choose k} - {n-1 \choose k-1}= {n-1 \choose k-1} \left( \frac{n}{k}-1 \right)}\)
ODPOWIEDZ