Suma sześcianów kolejnych liczb naturalnych
Suma sześcianów kolejnych liczb naturalnych
Wiedząc, że \(\displaystyle{ 1+2+...+n= \frac{n(n+1)}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ 1^{2}+ 2^{2}+...+ n^{2}= \frac{n(n+1)(2n+1)}{6}}\) wyznacz wzór na \(\displaystyle{ 1^{3}+2^{3}+...+n^{3}}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Suma sześcianów kolejnych liczb naturalnych
Zauważ że \(\displaystyle{ \forall \left( k\in\NN\right)}\) mamy
\(\displaystyle{ \left( k+1\right)^4-k^4=4k^3+6k^2+4k+1}\)
A skoro jest tak dla każdego \(\displaystyle{ k}\) naturalnego to można zsumować stronami po tych \(\displaystyle{ k}\) zapisując
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \left( \left( k+1\right)^4-k^4\right)=4{\red{\sum_{k=1}^{n}k^3}}+6\sum_{k=1}^{n}k^2+4\sum_{k=1}^{n}k+\sum_{k=1}^{n}1}\)
Lewa strona teleskopuje się a prawa jest podana jako wiadomo oprócz szukanej czerwonej sumy. Czy dalej wiesz jak to zrobić?
\(\displaystyle{ \left( k+1\right)^4-k^4=4k^3+6k^2+4k+1}\)
A skoro jest tak dla każdego \(\displaystyle{ k}\) naturalnego to można zsumować stronami po tych \(\displaystyle{ k}\) zapisując
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \left( \left( k+1\right)^4-k^4\right)=4{\red{\sum_{k=1}^{n}k^3}}+6\sum_{k=1}^{n}k^2+4\sum_{k=1}^{n}k+\sum_{k=1}^{n}1}\)
Lewa strona teleskopuje się a prawa jest podana jako wiadomo oprócz szukanej czerwonej sumy. Czy dalej wiesz jak to zrobić?
Suma sześcianów kolejnych liczb naturalnych
Po przekształceniach mam:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \left( \left( k+1\right)^4-k^4\right)=4{\red{\sum_{k=1}^{n}k^3}}+n(2n^{2}+5n+4)}\)
Jednak nie bardzo wiem co masz na myśli mówiąc, że lewa strona się zredukuje, więc nie wiem jak to dalej poprowadzić
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \left( \left( k+1\right)^4-k^4\right)=4{\red{\sum_{k=1}^{n}k^3}}+n(2n^{2}+5n+4)}\)
Jednak nie bardzo wiem co masz na myśli mówiąc, że lewa strona się zredukuje, więc nie wiem jak to dalej poprowadzić
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Suma sześcianów kolejnych liczb naturalnych
To wypisz kilka pierwszych wyrazów i ostatni tej sumy. Zobaczysz że cały środek jest nie istotny i się ładnie redukuje.
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \left( \left( k+1\right)^4-k^4\right)=\left( 2^4-1^4\right)+\left( 3^4-2^4\right)+\left( 4^4-3^4\right)+...+\left( \left( n+1\right)^4-n^4\right)}\)
I zauważ że wszystko się redukuje z wyjątkiem \(\displaystyle{ -1}\) oraz \(\displaystyle{ \left( n+1\right)^4}\) zostanie więc
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \left( \left( k+1\right)^4-k^4\right)=\left( n+1\right)^4-1}\)
Dlatego zapiszemy że
\(\displaystyle{ \left( n+1\right)^4-1=4{\red{\sum_{k=1}^{n}k^3}}+n(2n^{2}+5n+4)}\)
teraz już na pewno sobie poradzisz z wyciągnięciem z tego czerwonej interesującej sumy.
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \left( \left( k+1\right)^4-k^4\right)=\left( 2^4-1^4\right)+\left( 3^4-2^4\right)+\left( 4^4-3^4\right)+...+\left( \left( n+1\right)^4-n^4\right)}\)
I zauważ że wszystko się redukuje z wyjątkiem \(\displaystyle{ -1}\) oraz \(\displaystyle{ \left( n+1\right)^4}\) zostanie więc
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \left( \left( k+1\right)^4-k^4\right)=\left( n+1\right)^4-1}\)
Dlatego zapiszemy że
\(\displaystyle{ \left( n+1\right)^4-1=4{\red{\sum_{k=1}^{n}k^3}}+n(2n^{2}+5n+4)}\)
teraz już na pewno sobie poradzisz z wyciągnięciem z tego czerwonej interesującej sumy.
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Re: Suma sześcianów kolejnych liczb naturalnych
Albo można jeśli się jest mniej bystrym, jak ja, spróbować przedstawić taką sumę w postaci zwartej niekoniecznie specjalnie "zauważając" cokolwiek(więcej czasu by kosztowało, ale można zawsze odtworzyć kiedyś ten sposób przy innych prostych sumach, a nawet jeśli nie, to przypomnieć sobie że był taki temat), korzystając z pomysłu z tego artykułu:
https://matematyka.pl/258562.htm
https://matematyka.pl/258562.htm