Liniowa zależność rekurencyjna.
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Liniowa zależność rekurencyjna.
Mamy następujący zbiór : \(\displaystyle{ \left\{ 1,2,....,k\right\}}\). Niech \(\displaystyle{ a_k}\) oznacza liczbę podzbiorów niepustych w/w zbioru, które nie zawierają dwóch kolejnych liczb. Jak będzie wyglądać liniowa zależność rekurencyjna na \(\displaystyle{ b_k}\) ?
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Re: Liniowa zależność rekurencyjna.
myśl o elementach z \(\displaystyle{ a_{k+1}}\) jako o zbiorach powstających z \(\displaystyle{ a_k,a_{k-1}}\) przez operację dodania \(\displaystyle{ k+1}\) lub brak jakichkolwiek zmian. Np. weź \(\displaystyle{ w \in a_{k+1}}\), który nie ma \(\displaystyle{ k+1}\) - jasne jest, że takie \(\displaystyle{ w}\) wyznacza jednoznacznie pewne \(\displaystyle{ w' \in a_k}\)
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5747
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Liniowa zależność rekurencyjna.
Wzór będzie prosty a nawet jawny:
dla:
\(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,...,k\right\}}\)
będziesz miał coś takiego:
1). dla k parzystych:
\(\displaystyle{ k+(1+2+...+k-2)+(1+2+...+k-4)+...+(1+2)}\)
2). dla k nieparzystych:
\(\displaystyle{ k+(1+2+...+k-2)+(1+2+...+k-4)+...+(1+2+3)+(1)}\)
łatwo to wszystko pozwijać i można mieć wzór jawny, rekurencyjny jaki chcesz...
dla:
\(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3,...,k\right\}}\)
będziesz miał coś takiego:
1). dla k parzystych:
\(\displaystyle{ k+(1+2+...+k-2)+(1+2+...+k-4)+...+(1+2)}\)
2). dla k nieparzystych:
\(\displaystyle{ k+(1+2+...+k-2)+(1+2+...+k-4)+...+(1+2+3)+(1)}\)
łatwo to wszystko pozwijać i można mieć wzór jawny, rekurencyjny jaki chcesz...