Przekształcenie sumy

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Przekształcenie sumy

Post autor: VirtualUser »

Witam, dowodzę pewne twierdzenie, jednak utknąłem w pewnym momencie. Poszukałem w internecie dowodu czy można zrobić to inaczej, jednak okazało się, że dowód prowadzony jest tak jak u mnie w zeszycie, tylko w momencie mojej ścinki wystąpiło pewne przejście, którego udowodnić nie potrafię.
Mianowicie:

\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n-1} {n \choose k} a^{n-k}b^{k+1} = \sum_{k=1}^{n} {n \choose k-1} a^{n-k+1}b^k}\)
Co więcej, kojarzę jakbym widział kiedyś takie twierdzenie, ale niestety nazwy nie pamiętam...
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Re: Przekształcenie sumy

Post autor: Zahion »

to są te same sumy, z przesuniętym indeksem. Podstaw dla danego \(\displaystyle{ n}\) wartości \(\displaystyle{ k}\) i sam sprawdź.
ODPOWIEDZ