n harcerzy i k plecaków

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
FaloZ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 30 wrz 2017, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

n harcerzy i k plecaków

Post autor: FaloZ »

Harcerze w liczbie \(\displaystyle{ n}\) wybierają się na wycieczkę piszą szykiem "gęsiego" mając do podziału \(\displaystyle{ k \le n}\) różnych plecaków. Iloma sposobami mogą się ustawić wyruszając w drogę, biorąc pod uwagę różne możliwości plecaków?

Odpowiedź, którą podaje książka wynosi \(\displaystyle{ n!^{2}(n-k)!}\), jednak nie mogę zrozumieć dlaczego. Moje rozumowanie jest następujące:

Harcerze idą gęsiego, zatem mamy tutaj zwykłą permutację bez powtórzeń, czyli \(\displaystyle{ n!}\). Dalej pojawia się problem. Zarówno harcerze, jak i plecaki są rozróżnialne. Jeżeli rozpatrzymy sytuacje, w której harcerze nie permutują, to mamy wariacje bez powtórzeń, ponieważ plecaki rozdajemy różnym harcerzom, a kolejność ma znaczenie, ponieważ istotnym kto dostanie jaki plecak. Zatem teoretycznie mielibyśmy \(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-k)!}}\). Chyba pogubiłem się w rozumowaniu i nie mogę znaleźć poprawnej drogi do rozwiązania tego problemu, także prosiłbym o rozwiązanie bądź o jakąś konkretną wskazówkę.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1595
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 247 razy

Re: n harcerzy i k plecaków

Post autor: Gouranga »

Po mojemu najpierw \(\displaystyle{ k}\) plecakom przypisujesz harcerzy na \(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-k)!}}\) sposobów, potem mnożysz przez \(\displaystyle{ n!}\) żeby permutować harcerzy
ODPOWIEDZ