Kule i szuflady
-
- Użytkownik
- Posty: 541
- Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 497 razy
- Pomógł: 5 razy
Kule i szuflady
Na ile sposobów możemy rozmieścić cztery kule w dziesięciu dzufladach? (kule i szuflady są rozróżnialne). Mam problem z określeniem co to jest za zdarzenie elementarne. Zbiór który tworzę jest większy od zbioru z którego czerpie.
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 14 kwie 2011, o 22:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 13 razy
Re: Kule i szuflady
Każdej kuli przyporządkowujesz nr szuflady, do której trafia \(\displaystyle{ 10 \cdot 10 \cdot 10 \cdot 10=10^4}\) sposobów.
-
- Użytkownik
- Posty: 541
- Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 497 razy
- Pomógł: 5 razy
Kule i szuflady
Dzięki, już ogarnąłem. W odróżnieniu od wariacji bez powtórzeń w wariacjach z powtórzeniami nie ma tego warunku, że \(\displaystyle{ k\leq n}\). Dzięki za pomoc.