Hej, czy mógłbym prosić o pomoc w rozwiązaniu tych trzech zadań?
1) Dziecko ma 10 zielonych klocków oznaczonych cyframi od 0 do 9 i jeden czerwony klocek oznaczony cyfrą 0. Ile różnych liczb pięciocyfrowych może ułożyć z posiadanych klocków?
2) Z dworca kolejowego odjeżdża w różne strony 10 pociągów. Na ile sposobów 6 różnych osób (3 kobiety i 3 mężczyźni)może wyruszyć w podróż? Podróżni jeżdżą wyłącznie parami - kobieta i mężczyzna.
3) Ile jest liczb pięciocyfrowych w których druga cyfra od lewej jest podzielna przez 3?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Dziecko, dworzec i cyfry
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Dziecko, dworzec i cyfry
1)
Dodaję liczby o różnych cyfrach i liczby z dwoma zerami
\(\displaystyle{ il=9 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6+9 \cdot {8 \choose 2} \cdot \frac{4!}{2!}}\)
3)
Dodaję liczby zaczynające się cyframi 3,6,9 i liczby zaczynające cyframi 1,2,4,5,7,8
\(\displaystyle{ il=3 \cdot 3 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6+6 \cdot 3 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6}\)
Dodaję liczby o różnych cyfrach i liczby z dwoma zerami
\(\displaystyle{ il=9 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6+9 \cdot {8 \choose 2} \cdot \frac{4!}{2!}}\)
3)
Dodaję liczby zaczynające się cyframi 3,6,9 i liczby zaczynające cyframi 1,2,4,5,7,8
\(\displaystyle{ il=3 \cdot 3 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6+6 \cdot 3 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6}\)
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Re: Dziecko, dworzec i cyfry
2)
Każdy mężczyzna wybiera swój pociąg na \(\displaystyle{ 10}\) sposobów, więc mamy \(\displaystyle{ 10^3}\) oraz do każdego dobieramy kobietę, zmieniają się one na \(\displaystyle{ 3!}\) sposobów, łącznie \(\displaystyle{ 10^3 \cdot 3!}\)
3)
Jeśli cyfry mogą się powtarzać to chyba będzie
\(\displaystyle{ 9 \cdot 4 \cdot 10^3}\)
Ps. No albo i nie, mogę nie mieć racji xd
Każdy mężczyzna wybiera swój pociąg na \(\displaystyle{ 10}\) sposobów, więc mamy \(\displaystyle{ 10^3}\) oraz do każdego dobieramy kobietę, zmieniają się one na \(\displaystyle{ 3!}\) sposobów, łącznie \(\displaystyle{ 10^3 \cdot 3!}\)
3)
Jeśli cyfry mogą się powtarzać to chyba będzie
\(\displaystyle{ 9 \cdot 4 \cdot 10^3}\)
Ps. No albo i nie, mogę nie mieć racji xd
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Dziecko, dworzec i cyfry
Tak, uwzględniłem 0, ale kopiując iloczyn nie zmieniłem 3 na 4. Miało być:kerajs pisze:3)
Dodaję liczby zaczynające się cyframi 3,6,9 i liczby zaczynające cyframi 1,2,4,5,7,8
\(\displaystyle{ il=3 \cdot 3 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6+6 \cdot 3 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6}\)
\(\displaystyle{ il=3 \cdot 3 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6+6 \cdot \blue 4 \black \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6}\)
Jednak i tak jest to do bani, bo przecież cyfry mogą się w liczbie powtarzać, więc to odpowiedź Rafsafa jest prawidłowa.
Co do 2), to nie wiem jak traktować 4 lub 6 osób jadących tym samym pociągiem. Czy gdy będą siedzieć w tym samym przedziale to należy traktować ich wspólnie czy jako rozłączne pary? Ale pewnie niepotrzebnie tworzę problem i autor oczekuje odpowiedzi którą podał Rafsaf.