W klasie liczącej 40 uczniów rozlosowano 4 bilety jednoosobowe do kina na 4 różne filmy. Ile jest możliwości wyników losowania jeżeli uczeń może wylosować
a) jeden bilet?
b) więcej niż jeden bilet?
bilety do kina na różne filmy
-
- Użytkownik
- Posty: 389
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 214 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: bilety do kina na różne filmy
a)
\(\displaystyle{ A=40 \cdot 39 \cdot 38 \cdot 37}\)
b)
\(\displaystyle{ B=B_{41}+B_{32}+B_{23}+B_{22}+B_{14}=\\=40 \cdot 39 \cdot 38 \cdot 37+ {4 \choose 2} 40 \cdot 39 \cdot 38 + {4 \choose 3} 40 \cdot 39 + \frac{ {4 \choose 2}}{2} 40 \cdot 39 +40}\)
\(\displaystyle{ B_{ij}}\) - bilety wylosowało i osób, a pierwsza z nich wylosowała j biletów.
\(\displaystyle{ A=40 \cdot 39 \cdot 38 \cdot 37}\)
b)
\(\displaystyle{ B=B_{41}+B_{32}+B_{23}+B_{22}+B_{14}=\\=40 \cdot 39 \cdot 38 \cdot 37+ {4 \choose 2} 40 \cdot 39 \cdot 38 + {4 \choose 3} 40 \cdot 39 + \frac{ {4 \choose 2}}{2} 40 \cdot 39 +40}\)
\(\displaystyle{ B_{ij}}\) - bilety wylosowało i osób, a pierwsza z nich wylosowała j biletów.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: bilety do kina na różne filmy
b) (inaczej) robiłbym tak :
pierwszy bilet wrzucam do klasy - jest 40 chętnych
drugi wrzucam - 40 chętnych
trzeci
czwarty
czyli \(\displaystyle{ 40^4}\)
pierwszy bilet wrzucam do klasy - jest 40 chętnych
drugi wrzucam - 40 chętnych
trzeci
czwarty
czyli \(\displaystyle{ 40^4}\)