Mam takie zadanie:
\(\displaystyle{ \Delta^{4}(4^{t})}\) wynosi:
ale nie wiem co to tak w ogóle znaczy. Byłym wdzięczny gdyby ktoś mi napisał jak się takie coś nazywa. Może uda mi się coś znaleźć na ten temat.
Problem ze zrozumieniem wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 16 paź 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
Problem ze zrozumieniem wyrażenia
Dobrze zrobiłem?
\(\displaystyle{ \Delta^{4}(4^{t}) = (4^{t+1} - 4^{t})^{4} = (4^{t} \cdot 4 - 4^{t})^{4} = (4^{t}(4 - 1))^{4}=(4^{t} \cdot 3)^{4}}\)
edit:
Ok źle. Już chyba sczaiłem zaraz napisze
edit:
Może nie będę tego rozpisywał, ale wyszło mi \(\displaystyle{ 4^{t} \cdot 3^{4}}\)
\(\displaystyle{ \Delta^{4}(4^{t}) = (4^{t+1} - 4^{t})^{4} = (4^{t} \cdot 4 - 4^{t})^{4} = (4^{t}(4 - 1))^{4}=(4^{t} \cdot 3)^{4}}\)
edit:
Ok źle. Już chyba sczaiłem zaraz napisze
edit:
Może nie będę tego rozpisywał, ale wyszło mi \(\displaystyle{ 4^{t} \cdot 3^{4}}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Re: Problem ze zrozumieniem wyrażenia
Niedobrze, bo \(\displaystyle{ \Delta^{4} \cdot}\) oznacza czterokrotne złożenie operatora rocznicowego a nie podnoszenie do czwartej potęgi. Potęgowanie było by zapisane \(\displaystyle{ \left( \Delta 4^t\right)^4}\).
\(\displaystyle{ \Delta^{4}\left( 4^t\right)=\Delta\left( \Delta\left( \Delta\left( \Delta 4^t\right) \right) \right)}\)
Gdzie
\(\displaystyle{ \Delta 4^t=4^{t+1}-4^t=3 \cdot 4^t}\)
więc całość upraszcza się do \(\displaystyle{ \Delta\left( \Delta\left( \Delta 3 \cdot 4^t \right) \right)}\) a to z kolei uprościmy powielając tą operacje
\(\displaystyle{ \Delta3 \cdot 4^t=3\cdot 4^{t+1}-3 \cdot 4^t=9 \cdot 4^t}\)
więc
\(\displaystyle{ \Delta\left( \Delta 9 \cdot 4^t \right)}\)
No i dalej liczmy od środka \(\displaystyle{ \Delta 9 \cdot 4^t = 27 \cdot 4^t}\) i na koniec jeszcze raz
\(\displaystyle{ \Delta^{4}\left( 4^t\right)=81 \cdot 4^t}\)
-- 12 wrz 2018, o 09:23 --
Edit: Dobrze Ci wyszło w takim razie.
\(\displaystyle{ \Delta^{4}\left( 4^t\right)=\Delta\left( \Delta\left( \Delta\left( \Delta 4^t\right) \right) \right)}\)
Gdzie
\(\displaystyle{ \Delta 4^t=4^{t+1}-4^t=3 \cdot 4^t}\)
więc całość upraszcza się do \(\displaystyle{ \Delta\left( \Delta\left( \Delta 3 \cdot 4^t \right) \right)}\) a to z kolei uprościmy powielając tą operacje
\(\displaystyle{ \Delta3 \cdot 4^t=3\cdot 4^{t+1}-3 \cdot 4^t=9 \cdot 4^t}\)
więc
\(\displaystyle{ \Delta\left( \Delta 9 \cdot 4^t \right)}\)
No i dalej liczmy od środka \(\displaystyle{ \Delta 9 \cdot 4^t = 27 \cdot 4^t}\) i na koniec jeszcze raz
\(\displaystyle{ \Delta^{4}\left( 4^t\right)=81 \cdot 4^t}\)
-- 12 wrz 2018, o 09:23 --
Edit: Dobrze Ci wyszło w takim razie.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2018, o 12:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: niedobrze.
Powód: Poprawa wiadomości: niedobrze.