Jawny wzór funkcja tworząca

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
NiealgebraicznySwir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 5 wrz 2018, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Jawny wzór funkcja tworząca

Post autor: NiealgebraicznySwir »

Dany jest ciąg rekurencyjny \(\displaystyle{ (a_{n})}\) w którym \(\displaystyle{ a_{0} = 2, a_{1} = 4, a_{n}-6a_{n-1}+8a_{n-2}=6}\) dla \(\displaystyle{ n \ge}\). Za pomocą funkcji tworzącej wyznaczyć jawny wzór na n-ty wyraz ciągu.

Czy wyjaśni mi ktoś w miarę łatwy sposób funkcję tworzącą?

Z góry dziękuję za odpowiedź
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Jawny wzór funkcja tworząca

Post autor: a4karo »

A próbowałeś sam czegoś poszukać? Jest mnóstwo przykładów na tym forum i w literaturze.
ODPOWIEDZ