Oblicz współczynnik stojący przy, rozwinięcia
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 14 lut 2014, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
Oblicz współczynnik stojący przy, rozwinięcia
Oblicz współczynnik stojący przy \(\displaystyle{ x ^{6}}\)\(\displaystyle{ y^{8}}\) rozwinięcia \(\displaystyle{ (3x-2y ^{2} ) ^{10}}\). Jak na razie liczyłem rozwinięcia wyrazów, ale zadania tego typu jeszcze nie miałem, mógłby ktoś mi z tym pomóc?
Ostatnio zmieniony 29 cze 2018, o 20:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Oblicz współczynnik stojący przy, rozwinięcia
\(\displaystyle{ (-1)^6 {10 \choose 6}(3x)^6(2y^4)^4 ={10 \choose 6}3^62^4x^6y^8}\)
Wynika to z wzoru:
\(\displaystyle{ (a-b)^k= \sum_{i=0}^{k}(-1)^i {k \choose i}a^{i}b ^{k-i}}\)
Ponadto zachodzi zależność: \(\displaystyle{ {k \choose i} = {k \choose k-i}}\)
Wynika to z wzoru:
\(\displaystyle{ (a-b)^k= \sum_{i=0}^{k}(-1)^i {k \choose i}a^{i}b ^{k-i}}\)
Ponadto zachodzi zależność: \(\displaystyle{ {k \choose i} = {k \choose k-i}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 14 lut 2014, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
Re: Oblicz współczynnik stojący przy, rozwinięcia
Czyli wynik to \(\displaystyle{ 24 \cdot 729 x^{6} \cdot 16 y ^{8}}\) ?
Ostatnio zmieniony 30 cze 2018, o 21:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .