rozwiniecie dwumianu

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
anios0025
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 18 lis 2017, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 18 razy

rozwiniecie dwumianu

Post autor: anios0025 »

podaj wspolczynnik przy wyrazie \(\displaystyle{ x ^{2n}}\) w rozwinieciu dwumianu \(\displaystyle{ (x+3) ^{3n}}\)
prosze o pomoc i pokazanie jak rozwiązywać ten typ zadan (:
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: rozwiniecie dwumianu

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ {3n \choose 2n}3 ^{3n-2n}x^{2n}}\)

Wynika to z wzoru:
\(\displaystyle{ (a+b)^k= \sum_{i=0}^{k} {k \choose i}a^{i}b ^{k-i}}\)
anios0025
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 18 lis 2017, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 18 razy

Re: rozwiniecie dwumianu

Post autor: anios0025 »

okej, rozumiem. a czy wyrazenie w nawiasie jest przemienne w tym przypadku?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: rozwiniecie dwumianu

Post autor: kerajs »

Dodawanie jest przemienne. Zachodzi także zależność: \(\displaystyle{ {k \choose i} = {k \choose k-i}}\)
ODPOWIEDZ