Zasada minimum

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
stuuudentsss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 18 maja 2018, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Zasada minimum

Post autor: stuuudentsss »

Cześć,
Wytłumaczyłby mi ktoś zasadę minimum na przykładzie tego zadania:

Znajdź zbiór tych liczb naturalnych, dla których zachodzi nierówność \(\displaystyle{ 5n < n^{2} -3}\). Udowodnij przy pomocy zasady minimum.

Wiem, że prawdziwość tej nierówności jest gdy \(\displaystyle{ n>5}\):
\(\displaystyle{ n=6}\)

\(\displaystyle{ 33>30}\)

\(\displaystyle{ n=7}\)

\(\displaystyle{ 46>35}\)

Z tego co czytałem, to trzeba założyć, ze ta nierówność \(\displaystyle{ S=\{n\in\NN: 5n < n^{2} -3\}}\) jest zbiorem niepustym i z zasady minimum wynika, że zbiór ma element najmniejszy, oznaczamy go przez \(\displaystyle{ s}\)
\(\displaystyle{ s>5}\)

I nie wiem jak to dalej ugryźć
Ostatnio zmieniony 25 cze 2018, o 23:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34331
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Zasada minimum

Post autor: Jan Kraszewski »

stuuudentsss pisze:Udowodnij przy pomocy zasady minimum.
Ale co masz udowodnić?
stuuudentsss pisze:Z tego co czytałem, to trzeba założyć, ze ta nierówność \(\displaystyle{ S=\{n\in\NN: 5n < n^{2} -3\}}\) jest zbiorem niepustym
Nierówność na pewno nie jest zbiorem niepustym z tej prostej przyczyny, że nierówność nie jest zbiorem. No chyba, że miałeś na myśli zbiór naturalnych rozwiązań tej nierówności...

JK
ODPOWIEDZ