liczba rowiazan rownania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
anios0025
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 18 lis 2017, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczecin
Podziękował: 18 razy

liczba rowiazan rownania

Post autor: anios0025 »

Jaka jest liczba rowiazan rownania \(\displaystyle{ x _{1}+x _{2}+x _{3}=19}\) w zbiorze nieujemnych liczb całkowitych przy założeniu żę: \(\displaystyle{ x _{1}>7,x _{2}<7,x _{3}<8}\)
wiem ze odpowiedz to 53 ale nie wiem jak to zrobic proszę o wyjasnienie i pomoc
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5740
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 525 razy

Re: liczba rowiazan rownania

Post autor: arek1357 »

Wielomiany tworzące...

\(\displaystyle{ \sum_{i=8}^{ \infty }x^i \cdot \sum_{i=0}^{ 6 }x^i \cdot \sum_{i=0}^{ 7 }x^i}\)
ODPOWIEDZ