Wyznaczanie współczynników z funkcji tworzącej
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 21 cze 2018, o 00:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Wyznaczanie współczynników z funkcji tworzącej
Witam mam problem z zadaniem w którym należy wyznaczyć ciąg współczynników \(\displaystyle{ a_{n}_{n \ge 0}}\) na podstawie funkcji tworzącej \(\displaystyle{ A(z)= \frac{1}{(1-z^2)^2}}\) poprosiłbym o wytłumaczenie jak rozwiazywać tego typu zadania.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Wyznaczanie współczynników z funkcji tworzącej
Mamy
\(\displaystyle{ \frac{1}{(1-t)^2}= \sum_{n=0}^{+\infty}(n+1)t^n}\)
co wynika np. ze wzoru na sumę szeregu geometrycznego i różniczkowania szeregu potęgowego wyraz po wyrazie wewnątrz przedziału zbieżności.
Podstawiając \(\displaystyle{ t=z^2}\) w powyższym, otrzymujemy (dla \(\displaystyle{ |z^2|<1}\), czyli \(\displaystyle{ |z|<1}\))
\(\displaystyle{ \frac{1}{(1-z^2)^2}= \sum_{n=0}^{+\infty}(n+1)z^{2n}}\)
czyli
\(\displaystyle{ a_n= \begin{cases} \frac n 2+1 \text{ gdy } 2|n \\ 0 \text{ gdy } 2\nmid n \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{(1-t)^2}= \sum_{n=0}^{+\infty}(n+1)t^n}\)
co wynika np. ze wzoru na sumę szeregu geometrycznego i różniczkowania szeregu potęgowego wyraz po wyrazie wewnątrz przedziału zbieżności.
Podstawiając \(\displaystyle{ t=z^2}\) w powyższym, otrzymujemy (dla \(\displaystyle{ |z^2|<1}\), czyli \(\displaystyle{ |z|<1}\))
\(\displaystyle{ \frac{1}{(1-z^2)^2}= \sum_{n=0}^{+\infty}(n+1)z^{2n}}\)
czyli
\(\displaystyle{ a_n= \begin{cases} \frac n 2+1 \text{ gdy } 2|n \\ 0 \text{ gdy } 2\nmid n \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 21 cze 2018, o 00:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Wyznaczanie współczynników z funkcji tworzącej
A co sie zmieni w takim przypadku \(\displaystyle{ A(z)= \frac{1}{(1-2z^2)^2}}\)?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4068
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Wyznaczanie współczynników z funkcji tworzącej
Nic oprócz podstawienia \(\displaystyle{ t=2z^2}\) co objawi się mnożeniem parzystych współczynników przez dodatkowe \(\displaystyle{ 2^n}\)