Oblicz na ile sposobów można rozmieścić \(\displaystyle{ 20}\) książek na pięciu półkach, tak aby na co najmniej dwóch półkach były książki.
Próbowałem tak:
\(\displaystyle{ {20\choose 1} \cdot {19 \choose 1} \cdot {18 \choose 5}}\)
Na ile sposobow
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 17 cze 2018, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Na ile sposobow
Ostatnio zmieniony 17 cze 2018, o 22:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Na ile sposobow
Przypuszczam że Rafsaf zrobił cyfrówkę, gdyż miało być
\(\displaystyle{ il=5 ^{20}-5}\)
dla rozróżnialnych książek.
Dla nierozróżnialnych książek (np: 20 egzemplarzy tablic matematycznych) :
\(\displaystyle{ il={20+5-1 \choose 5-1} -5}\)
\(\displaystyle{ il=5 ^{20}-5}\)
dla rozróżnialnych książek.
Dla nierozróżnialnych książek (np: 20 egzemplarzy tablic matematycznych) :
\(\displaystyle{ il={20+5-1 \choose 5-1} -5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 17 cze 2018, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Re: Na ile sposobow
Tak właśnie miało być, ale ubzdurało mi się że jest jeden przypadek gdy wszystkie książki stoją na jednej półcekerajs pisze:Przypuszczam że Rafsaf zrobił cyfrówkę, gdyż miało być
\(\displaystyle{ il=5 ^{20}-5}\)
dla rozróżnialnych książek.