Nie mogę sobie poradzić z rozpisaniem kombinacji liniowej w rozszerzonym algorytmie Euklidesa. Proszę o pomoc.
Korzystając z rozszerzonego algorytmu Euklidesa wyznacz \(\displaystyle{ x,y}\) takie, że \(\displaystyle{ NWD(a,b)=ax+by}\), dla \(\displaystyle{ a=1056, b=10659}\).
\(\displaystyle{ 10659:1056=10, r=99 \\
1056:99=10, r=66 \\
99:66=1, r=33 \\
66:33=2, r=0}\)
\(\displaystyle{ NWD(1056,10659)=33}\)
Teraz chcę to rozpisać, tylko że coś mi to nie wychodzi:
\(\displaystyle{ 33=1 \cdot 99 + (-1) \cdot 66=1 \cdot 99 + (-1) \cdot (1 \cdot 1056+(-10) \cdot 99)=\\=1 \cdot 99+(-1) \cdot (1 \cdot 1056+(-10) \cdot (1 \cdot 10659+(-10) \cdot 1056))}\)
Rozszerzony algorytm Euklidesa
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 16 paź 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
Rozszerzony algorytm Euklidesa
Ostatnio zmieniony 13 cze 2018, o 00:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Rozszerzony algorytm Euklidesa
A czemu tego nie porządkujesz?
\(\displaystyle{ 33=1 \cdot 99 + (-1) \cdot 66=1 \cdot 99 + (-1) \cdot (1 \cdot 1056+(-10) \cdot 99)=\\=
-1056+11\cdot 99=-1056+11\cdot(10659+(-10) \cdot 1056)=...}\)
JK
\(\displaystyle{ 33=1 \cdot 99 + (-1) \cdot 66=1 \cdot 99 + (-1) \cdot (1 \cdot 1056+(-10) \cdot 99)=\\=
-1056+11\cdot 99=-1056+11\cdot(10659+(-10) \cdot 1056)=...}\)
JK