Podziały liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 12 cze 2018, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakau
- Podziękował: 1 raz
Podziały liczby
Dzień dobry. Takie zadanie jest do zrobienia:
Rozważamy wszystkie podziały liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\). Niech \(\displaystyle{ \pi}\) będzie wybranym podziałem. \(\displaystyle{ a(\pi)}\) definiujemy jako liczbę jedynek w podziale, a \(\displaystyle{ b(\pi)}\) jako liczbę różnych składników podziału (np. dla \(\displaystyle{ n = 12 ; \pi = 4+4+2+1+1}\) b wynosi 3).
Cel: pokazać, że \(\displaystyle{ \sum_{\pi \in Podzialy(n)}^{} a(\pi) = \sum_{\pi \in Podzialy(n)}^{} b(\pi)}\).
Wskazówka : wyrazić obie strony jako wyrażenia od \(\displaystyle{ P(1),...,P(n)}\), gdzie \(\displaystyle{ P(n)}\) to liczba podziałów liczby \(\displaystyle{ n}\).
Mój wkład:
Liczba podziałów liczby \(\displaystyle{ n}\) z co najmniej \(\displaystyle{ k}\) jedynkami wynosi \(\displaystyle{ P(n-k)}\); korzystamy z włączania-wyłączania (żeby znaleźć liczbę podziałów z dokładnie \(\displaystyle{ k}\) jedynkami) i mamy lewą stronę załatwioną.
Jak zrobić prawą?
Rozważamy wszystkie podziały liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\). Niech \(\displaystyle{ \pi}\) będzie wybranym podziałem. \(\displaystyle{ a(\pi)}\) definiujemy jako liczbę jedynek w podziale, a \(\displaystyle{ b(\pi)}\) jako liczbę różnych składników podziału (np. dla \(\displaystyle{ n = 12 ; \pi = 4+4+2+1+1}\) b wynosi 3).
Cel: pokazać, że \(\displaystyle{ \sum_{\pi \in Podzialy(n)}^{} a(\pi) = \sum_{\pi \in Podzialy(n)}^{} b(\pi)}\).
Wskazówka : wyrazić obie strony jako wyrażenia od \(\displaystyle{ P(1),...,P(n)}\), gdzie \(\displaystyle{ P(n)}\) to liczba podziałów liczby \(\displaystyle{ n}\).
Mój wkład:
Liczba podziałów liczby \(\displaystyle{ n}\) z co najmniej \(\displaystyle{ k}\) jedynkami wynosi \(\displaystyle{ P(n-k)}\); korzystamy z włączania-wyłączania (żeby znaleźć liczbę podziałów z dokładnie \(\displaystyle{ k}\) jedynkami) i mamy lewą stronę załatwioną.
Jak zrobić prawą?
Ostatnio zmieniony 12 cze 2018, o 22:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 12 cze 2018, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakau
- Podziękował: 1 raz
Re: Podziały liczby
Rzuciłbyś trochę więcej mięsa?
Np. czy wyznaczenie prawej sumy jako wyrażenia od \(\displaystyle{ P( \cdot)}\) da się zrobić dla każdego zbioru \(\displaystyle{ A_k}\) osobno , gdzie \(\displaystyle{ A_k}\) to zbiór podziałów takich, że \(\displaystyle{ b(\pi) = k}\)?
Np. czy wyznaczenie prawej sumy jako wyrażenia od \(\displaystyle{ P( \cdot)}\) da się zrobić dla każdego zbioru \(\displaystyle{ A_k}\) osobno , gdzie \(\displaystyle{ A_k}\) to zbiór podziałów takich, że \(\displaystyle{ b(\pi) = k}\)?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Podziały liczby
Fajne zadanie...
Najpierw znajdziemy ile mieści się jedynek we wszystkich rozkładach \(\displaystyle{ p(n)}\)
Oznaczmy:
R(n) - ilość podziałów bez jedynkowych w liczbie \(\displaystyle{ n}\)
np:
\(\displaystyle{ 4=2+2 , 4=4 , R(4)=2}\)
łatwo zaobserwować, że:
(*) \(\displaystyle{ p(n)-p(n-1)=R(n)}\)
a teraz liczmy ile jedynek wystąpi w każdym rozkładzie, łatwo zauważyć, że ta ilość to:
\(\displaystyle{ n+(n-2)R(2)+(n-3)R(3)+...+1 \cdot R(n-1)=}\)
biorą pod uwagę (*) otrzymamy:
\(\displaystyle{ n+(n-2)\left[ p(2)-p(1)\right]+(n-3)\left[ p(3)-p(2)\right] +(n-4)\left[ p(4)-p(2)\right]+...+1 \cdot \left[ p(n-1)-p(n-2)\right]=2+ \sum_{i=2}^{n-1}p(i)}\)
Dość ładny wzór.
Teraz trzeba się zająć różnymi składnikami , ile ich jest w danym rozkładzie.
Przyjmijmy:
\(\displaystyle{ W(n,k)}\) ile jest rozkładów liczby\(\displaystyle{ n}\) na \(\displaystyle{ k}\) różnych składników
\(\displaystyle{ W(n)}\) - ile jest możliwych rozkładów liczby n na różne składniki
np:
\(\displaystyle{ 6=6,6=5+1,6=4+2}\)
\(\displaystyle{ W(6)=W(6,1)+W(6,2)+W(6,3)+...=1+2+0=3}\)
Teraz pasuje znaleźć wzór na \(\displaystyle{ W(n,k)}\)
\(\displaystyle{ n=x_{1}+x_{2}+...+x_{k}}\)
Chcemy teraz aby składniki były różne , więc przyjmujemy:
\(\displaystyle{ x_{1}:=x_{1}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}:=x_{2}+1}\)
\(\displaystyle{ x_{3}:=x_{3}+2}\)
.........................................
\(\displaystyle{ x_{k}:=x_{k}+(k-1)}\)
\(\displaystyle{ 1+2+3+...+(k-1)= \frac{k(k-1)}{2}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ W(n,k)=P(n-\frac{k(k-1)}{2},k)}\)
Gdzie:
\(\displaystyle{ P(n,k)}\) - rozkład liczby \(\displaystyle{ n}\) na \(\displaystyle{ k}\) niezerowych składników...
Teraz łatwo zauważyć, że ilość różnych składników na które rozłożona jest liczba to np:
\(\displaystyle{ 4=4}\) - jeden
\(\displaystyle{ 4=3+1}\) -dwa
\(\displaystyle{ 4=2+2}\) -jeden
\(\displaystyle{ 4=2+1+1}\) -dwa
\(\displaystyle{ 4=1+1+1+1}\) -jeden
Razem:
\(\displaystyle{ 1+2+1+2+1=7}\)
Łatwo zaobserwować, że ilość tych składników można wyliczyć ze wzoru:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{ \infty }iW(n,i) +\sum_{i=1}^{ \infty }iW(n-1,i)+...+\sum_{i=1}^{ \infty }iW(2,i)}\)
Teraz bierz pod uwagę,że:
\(\displaystyle{ W(s,i)=P(s- \frac{i(i-1)}{2},i)}\)
Podstaw , powinno nabrać wyglądu i upodobnić się do strony lewej tej z jedynkami.
Jeszcze tego sam nie zdążyłem uprościć...
Najpierw znajdziemy ile mieści się jedynek we wszystkich rozkładach \(\displaystyle{ p(n)}\)
Oznaczmy:
R(n) - ilość podziałów bez jedynkowych w liczbie \(\displaystyle{ n}\)
np:
\(\displaystyle{ 4=2+2 , 4=4 , R(4)=2}\)
łatwo zaobserwować, że:
(*) \(\displaystyle{ p(n)-p(n-1)=R(n)}\)
a teraz liczmy ile jedynek wystąpi w każdym rozkładzie, łatwo zauważyć, że ta ilość to:
\(\displaystyle{ n+(n-2)R(2)+(n-3)R(3)+...+1 \cdot R(n-1)=}\)
biorą pod uwagę (*) otrzymamy:
\(\displaystyle{ n+(n-2)\left[ p(2)-p(1)\right]+(n-3)\left[ p(3)-p(2)\right] +(n-4)\left[ p(4)-p(2)\right]+...+1 \cdot \left[ p(n-1)-p(n-2)\right]=2+ \sum_{i=2}^{n-1}p(i)}\)
Dość ładny wzór.
Teraz trzeba się zająć różnymi składnikami , ile ich jest w danym rozkładzie.
Przyjmijmy:
\(\displaystyle{ W(n,k)}\) ile jest rozkładów liczby\(\displaystyle{ n}\) na \(\displaystyle{ k}\) różnych składników
\(\displaystyle{ W(n)}\) - ile jest możliwych rozkładów liczby n na różne składniki
np:
\(\displaystyle{ 6=6,6=5+1,6=4+2}\)
\(\displaystyle{ W(6)=W(6,1)+W(6,2)+W(6,3)+...=1+2+0=3}\)
Teraz pasuje znaleźć wzór na \(\displaystyle{ W(n,k)}\)
\(\displaystyle{ n=x_{1}+x_{2}+...+x_{k}}\)
Chcemy teraz aby składniki były różne , więc przyjmujemy:
\(\displaystyle{ x_{1}:=x_{1}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}:=x_{2}+1}\)
\(\displaystyle{ x_{3}:=x_{3}+2}\)
.........................................
\(\displaystyle{ x_{k}:=x_{k}+(k-1)}\)
\(\displaystyle{ 1+2+3+...+(k-1)= \frac{k(k-1)}{2}}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ W(n,k)=P(n-\frac{k(k-1)}{2},k)}\)
Gdzie:
\(\displaystyle{ P(n,k)}\) - rozkład liczby \(\displaystyle{ n}\) na \(\displaystyle{ k}\) niezerowych składników...
Teraz łatwo zauważyć, że ilość różnych składników na które rozłożona jest liczba to np:
\(\displaystyle{ 4=4}\) - jeden
\(\displaystyle{ 4=3+1}\) -dwa
\(\displaystyle{ 4=2+2}\) -jeden
\(\displaystyle{ 4=2+1+1}\) -dwa
\(\displaystyle{ 4=1+1+1+1}\) -jeden
Razem:
\(\displaystyle{ 1+2+1+2+1=7}\)
Łatwo zaobserwować, że ilość tych składników można wyliczyć ze wzoru:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{ \infty }iW(n,i) +\sum_{i=1}^{ \infty }iW(n-1,i)+...+\sum_{i=1}^{ \infty }iW(2,i)}\)
Teraz bierz pod uwagę,że:
\(\displaystyle{ W(s,i)=P(s- \frac{i(i-1)}{2},i)}\)
Podstaw , powinno nabrać wyglądu i upodobnić się do strony lewej tej z jedynkami.
Jeszcze tego sam nie zdążyłem uprościć...
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 12 cze 2018, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakau
- Podziękował: 1 raz
Re: Podziały liczby
Mylisz się i to bardzo. Spójrz na przykład na \(\displaystyle{ W(10,2)}\).Czyli:
\(\displaystyle{ W(n,k)=P(n-\frac{k(k-1)}{2},k)}\)
\(\displaystyle{ P(9,2) = 4}\)
do \(\displaystyle{ W(10,2)}\) na pewno należą
\(\displaystyle{ 1+9;1+1+8;1+1+1;7;1+1+1+1+6;1+1+1+1+1+5;1+1+1+1+1+1+4;1+1+!+1+!+1+1+3}\)
To żaden atak przysięgam, ale po co tracisz czas na rozpisywanie lewej strony, skoro napisałem jak ją zrobić?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Podziały liczby
No co Ty \(\displaystyle{ W(n,k)}\) to podział liczby na sumę\(\displaystyle{ k}\) różnych
niezerowych składników.
\(\displaystyle{ W(10,2)}\):
\(\displaystyle{ 10=10}\)
\(\displaystyle{ 10=9+1}\)
\(\displaystyle{ 10=8+2}\)
\(\displaystyle{ 10=7+3}\)
\(\displaystyle{ 10=6+4}\)
Jest ich pięć
ale:
\(\displaystyle{ W(10,2)=P(9,2)}\)
\(\displaystyle{ P(9,2):}\)
\(\displaystyle{ 9=9}\)
\(\displaystyle{ 9=8+1}\)
\(\displaystyle{ 9=7+2}\)
\(\displaystyle{ 9=6+3}\)
\(\displaystyle{ 9=5+4}\)
Też pięć , aż tak bardzo się nie mylę, choć jam omylny jest...
niezerowych składników.
\(\displaystyle{ W(10,2)}\):
\(\displaystyle{ 10=10}\)
\(\displaystyle{ 10=9+1}\)
\(\displaystyle{ 10=8+2}\)
\(\displaystyle{ 10=7+3}\)
\(\displaystyle{ 10=6+4}\)
Jest ich pięć
ale:
\(\displaystyle{ W(10,2)=P(9,2)}\)
\(\displaystyle{ P(9,2):}\)
\(\displaystyle{ 9=9}\)
\(\displaystyle{ 9=8+1}\)
\(\displaystyle{ 9=7+2}\)
\(\displaystyle{ 9=6+3}\)
\(\displaystyle{ 9=5+4}\)
Też pięć , aż tak bardzo się nie mylę, choć jam omylny jest...
żadnego wzoru pasującej do strony lewej nie zauważyłem tu co byś podał...po co tracisz czas na rozpisywanie lewej strony, skoro napisałem jak ją zrobić?
Otóż załatwionej lewej strony nie mamy bo nie widać żadnego wzoru...Liczba podziałów liczby n z co najmniej k jedynkami wynosi P(n-k); korzystamy z włączania-wyłączania (żeby znaleźć liczbę podziałów z dokładnie k jedynkami) i mamy lewą stronę załatwioną.
Niczego takiego nie pisałem i sobie nie przypominam...do \(\displaystyle{ W(10,2)}\) na pewno należą:
\(\displaystyle{ 1+9;1+1+8;1+1+1;7;1+1+1+1+6;1+1+1+1+1+5;1+1+1+1+1+1+4;1+1+!+1+!+1+1+3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 12 cze 2018, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakau
- Podziękował: 1 raz
Re: Podziały liczby
a w zadaniu chodzi o podział na k róznych składnikow, które mogą się powatarzaćNo co Ty W(n,k) to podział liczby na sumęk różnych