Własność współczynników dwumianowych

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
tomwanderer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 28 maja 2016, o 11:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: obecnie Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 45 razy

Własność współczynników dwumianowych

Post autor: tomwanderer »

Hej, ostatnio zastanawiałem się nad wykazaniem poniższej równości:

\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^n{n+k\choose n}\cdot \frac{1}{2^k}=2^n}\)

Wygląda na to, że ją wykazałem, jednak ciekawi mnie, czy ktoś zna interpretację kombinatoryczną tej równości, ewentualnie dowód krótszy od mojego.

Poniżej mój tok rozumowania:
Ukryta treść:    
EDIT
Czy wystarczy wiedzieć, że funkcją tworzącą ciągu \(\displaystyle{ a_k={n+k\choose n}}\) jest \(\displaystyle{ \frac{1}{(1-x)^{n+1}}}\) ?
Wtedy
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^n{n+k\choose n}\cdot \frac{1}{2^k}=2^{n+1}-\sum_{k=n+1}^{\infty}\frac{1}{2^k} {n+k \choose n}=2^{n+1}-\frac{1}{2^n}\sum_{k=1}^{\infty}\frac{1}{2^k}{2n+k\choose n}}\)
ale trzeba by było jeszcze znać funkcję tworzącą dla ciągu liczb \(\displaystyle{ b_k={2n+k\choose n}}\) zgadza się?

Swoją drogą, wychodzi na to, że \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{\infty}\frac{1}{2^k}{2n+k\choose n}=4^n}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Własność współczynników dwumianowych

Post autor: Premislav »

Moja propozycja dowodu, że
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^n{n+k\choose n}\cdot \frac{1}{2^k}=2^n}\):
mamy
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^n{n+k\choose n}\cdot \frac{1}{2^k}= \sum_{k=0}^{n} {2n-k \choose n}\cdot \frac{1}{2^{n-k}}=\\=\frac{1}{2^n} \sum_{k=0}^{n}{2n-k \choose n}2^k}\)
(po prostu odwróciłem kolejność sumowania)
i teraz możemy uzasadnić, że
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n}{2n-k \choose n}2^k=4^n}\).
Niestety mam jakieś poważne zaćmienie i chwilowo nie potrafię tego pokazać kombinatorycznie, ale to na pewno jest prawda.

-- 14 cze 2018, o 09:22 --

Dobra, to było proste:
zliczamy funkcje ze zbioru \(\displaystyle{ \left\{ 1, 2, \ldots 2n\right\}}\) w zbiór \(\displaystyle{ \left\{ 0,1\right\}}\) (czy tam jakikolwiek dwuelementowy). Zauważmy, że któraś z wartości \(\displaystyle{ 0,1}\) pojawi się co najmniej \(\displaystyle{ n}\) razy. Zatem dla pewnego \(\displaystyle{ k\in\left\{ 0,1, \ldots n\right\}}\)
wyborów tej „częstszej wartości" wśród elementów \(\displaystyle{ 1,2, \ldots 2n-k}\) będzie dokładnie \(\displaystyle{ n}\) (ustalmy największe takie \(\displaystyle{ k}\), tj. najmniejsze \(\displaystyle{ 2n-k}\)) – możemy je wybrać dla ustalonego \(\displaystyle{ k}\) na \(\displaystyle{ {2n-k \choose n}}\) sposobów, a pozostałym elementom \(\displaystyle{ 2n-k+1, \ldots 2n}\), których jest dokładnie \(\displaystyle{ k}\), możemy przypisać wartości na \(\displaystyle{ 2^k}\) sposobów.
ODPOWIEDZ