Pomocy! Nie mam pojęcia jak zabrać się za to zadanie. Nie mogę znaleźć rozwiązanego podobnego przykładu.
Pokazać induktywność zbioru: \(\displaystyle{ A = n \in \mathbb{N} : 6|(10^{n} + 4^{n}-2 )}\).
Z góry dzięki.
Pokazać induktywność zbioru
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 6 cze 2018, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
Pokazać induktywność zbioru
Ostatnio zmieniony 8 cze 2018, o 20:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Pokazać induktywność zbioru
Wskazówka: zbadaj resztę z dzielenia przez \(\displaystyle{ 2}\) i przez \(\displaystyle{ 3}\) (notabene \(\displaystyle{ 4=3+1}\) i \(\displaystyle{ 10=9+1}\)), a potem zauważ, że \(\displaystyle{ 3\cdot 2=6}\) i \(\displaystyle{ \NWD(2,3)=1}\).
Otrzymasz więc wniosek, że ten zbiór jest równy \(\displaystyle{ \NN}\), a ten to się czasem wprowadza jako przekrój klasy zbiorów induktywnych (a co za tym, idzie, najmniejszy w sensie zawierania zbiór induktywny), co zdaje się nawet jest zrobione w rozdziale siódmym książki panów Błaszczyka i Turka.
Otrzymasz więc wniosek, że ten zbiór jest równy \(\displaystyle{ \NN}\), a ten to się czasem wprowadza jako przekrój klasy zbiorów induktywnych (a co za tym, idzie, najmniejszy w sensie zawierania zbiór induktywny), co zdaje się nawet jest zrobione w rozdziale siódmym książki panów Błaszczyka i Turka.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Pokazać induktywność zbioru
Żeby to był zbiór, musiałby jeszcze mieć nawiasy klamrowe...tomashek94 pisze:Pokazać induktywność zbioru: \(\displaystyle{ A = n \in \mathbb{N} : 6|(10^{n} + 4^{n}-2 )}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 6 cze 2018, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
Pokazać induktywność zbioru
Racja Szanowny Panie!
Żebym jeszcze wiedział jak to ładnie rozwiązać. Wykładowca wymaga a tak się składa że nie zrobił tego na zajęciach.
Żebym jeszcze wiedział jak to ładnie rozwiązać. Wykładowca wymaga a tak się składa że nie zrobił tego na zajęciach.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy