Zadanie z symbolem newtona

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
szczepanik89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 15 lip 2007, o 02:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 6 razy

Zadanie z symbolem newtona

Post autor: szczepanik89 »

Zad1
Wyznacz współczynnik przy:
\(\displaystyle{ x^{10}}\)
w rozwinieciu dwumianu
\(\displaystyle{ (x - \frac{1}{2})^{13}}\)

[ Dodano: 1 Października 2007, 21:25 ]
mi wyszlo cos takiego

\(\displaystyle{ {13 \choose 3}x^{10}(-\frac{1}{2})^{3}=\frac{11*12*13}{3} x^{10} * ( - \frac{1}{8})= -\frac{572}{8} x^{10} =-\frac{143}{2}=-75,5x^{10}}\)

[ Dodano: 1 Października 2007, 21:26 ]
i czy to jest dobry wynik bo u mnie w ksiazce jest nieco inna odpowiedz wiec prosze o pomoc
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Zadanie z symbolem newtona

Post autor: wb »

W rozwinięciu symbolu Newtona powinno być 1*2*3 a nie tylko 3.
Awatar użytkownika
szczepanik89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 15 lip 2007, o 02:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 6 razy

Zadanie z symbolem newtona

Post autor: szczepanik89 »

tja dzieki za wskazanie pomylki lool;/
ODPOWIEDZ