Częściowo udało mi się to zadanie zrobić, jednakże zostały 2 podpunkty
Do 5 rozróżnialnych komórek wrzucamy 9 nierozróżnialnych kul.
a) liczba wszystkich możliwych rozmieszczeń to 715, obliczone dzięki wzorowi znalezionemu na forum
b) istnieje 70 rozmieszczeń, gdze żadna komórka nie jest pusta
i tu zaczyna się coś czego nie jestem w stanie pojąć:
c) Ile jest rozmieszczeń takich, że dokładnie dwie komórki będą puste?
d) ile jest rozmieszczeń takich. że wszystkie kule znajdują się dokładnie w dwóch komórkach?
Z góry dzięki za pomoc, od paru ładnych godzin stoję z tym zadaniem :/
Nierozróżnialne kule, rozróżnialne pojemniki
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Nierozróżnialne kule, rozróżnialne pojemniki
c)
Wybierasz komórki które mają być zapełniane i stosujesz metodę z pkt. b)
\(\displaystyle{ {5 \choose 3} \cdot {9-1 \choose 3-1}=...}\)
d) analogicznie jak w c)
\(\displaystyle{ {5 \choose 2} \cdot {9-1 \choose 2-1}=...}\)
Wybierasz komórki które mają być zapełniane i stosujesz metodę z pkt. b)
\(\displaystyle{ {5 \choose 3} \cdot {9-1 \choose 3-1}=...}\)
d) analogicznie jak w c)
\(\displaystyle{ {5 \choose 2} \cdot {9-1 \choose 2-1}=...}\)