Podaj definicję rekurencyjną ciągu:
a)\(\displaystyle{ (2,2^2,(2^{2})^2,((2^2)^2)^{2},...)}\) czyli ciągu \(\displaystyle{ (2,4,16,256,...)}\)
b)\(\displaystyle{ (2, 2^2,2^{(2^2)}, 2^{(2^{(2^2)})},...)}\) czyli ciągu \(\displaystyle{ (2,4,16,65536,...)}\)
Definicja rekurencyjna ciągu
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 18 kwie 2018, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Definicja rekurencyjna ciągu
Wpadłem na pomysł przykładu b)
\(\displaystyle{ (P) seq(0)=2}\)
\(\displaystyle{ (R) seq(n)=2^{seq(n-1)}}\) dla \(\displaystyle{ n \ge 1}\)
ale za nic nie mogę wpaść na pomysł z przykładem a) tak żeby uwzględnić nawiasy
\(\displaystyle{ (P) seq(0)=2}\)
\(\displaystyle{ (R) seq(n)=2^{seq(n-1)}}\) dla \(\displaystyle{ n \ge 1}\)
ale za nic nie mogę wpaść na pomysł z przykładem a) tak żeby uwzględnić nawiasy
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 18 kwie 2018, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Definicja rekurencyjna ciągu
a)
\(\displaystyle{ (P) seq(0)=2}\)
\(\displaystyle{ (R) seq(n)=(seq(n-1))^2}\) dla \(\displaystyle{ n \ge 1}\)
?
\(\displaystyle{ (P) seq(0)=2}\)
\(\displaystyle{ (R) seq(n)=(seq(n-1))^2}\) dla \(\displaystyle{ n \ge 1}\)
?