Proszę o pomoc, nie mam pojęcia jak rozwiązać te zadania... Nie wiem czy odpowiedni dział ale znalazłem wcześniej temat z identycznym zadaniem w tym dziale
\(\displaystyle{ 1\cdot 5 + 5\cdot 9 + ... + 21\cdot 25}\)
\(\displaystyle{ 1 - 2 + 3 - 4 + ... + 21 - 22}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{1\cdot 3} + \frac{1}{3\cdot 5} + \frac{1}{5\cdot 7} + ... + \frac{1}{33\cdot 35}}\)
\(\displaystyle{ 1 + 5 + 25 + ... + 625}\)
Zapisz, używając symbolu sigmy
Re: Zapisz, używając symbolu sigmy
b) \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{22}(-1)^{i+1}\cdot i.}\)
Resztę spróbuj zapisać sam. Dałem Ci wzór.
Resztę spróbuj zapisać sam. Dałem Ci wzór.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Zapisz, używając symbolu sigmy
d) \(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{4} 5^i}\)
-- 9 maja 2018, o 11:24 --
a) \(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{5}(4i+1)(4i+5)}\)
c) Spróbuj sam/a bazując na przykładzie a)
-- 9 maja 2018, o 11:24 --
a) \(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{5}(4i+1)(4i+5)}\)
c) Spróbuj sam/a bazując na przykładzie a)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 maja 2018, o 10:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 2 razy
Re: Zapisz, używając symbolu sigmy
c) wyliczyłem tak: \(\displaystyle{ \sum_{16}^{i=0} ( \frac{1}{(2n + 1) \cdot (2n +2 )} )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Zapisz, używając symbolu sigmy
Prawie dobrze. Zobacz co sie stanie ,jak podstawisz: \(\displaystyle{ n=0}\), a potem:\(\displaystyle{ n=1}\),Michael93 pisze:c) wyliczyłem tak: \(\displaystyle{ \sum_{16}^{i=0} ( \frac{1}{(2n + 1) \cdot (2n +2 )} )}\)
a musisz dostać dwa pierwsze składniki. n = 0 pod znakiem sumy.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 maja 2018, o 10:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 2 razy
Re: Zapisz, używając symbolu sigmy
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{16}( \frac{1}{(2i + 1) \cdot (2i +3 )} )}\)
Źle wpisałem wszystko wcześniej. Tak powinno wyglądać.
Źle wpisałem wszystko wcześniej. Tak powinno wyglądać.