Dzień dobry.
Proszę sprawdzić, czy prawidłowo rozwiązałem zadanie. Treść: Ile jest palindromicznych liczb \(\displaystyle{ (2n+1)}\)-cyfrowych parzystych takich, że zawierają przynajmniej jedną jedynkę lub nie zawieraj¡ dwójek? Liczby palindromiczne to takie, które są czytane od przodu tak samo, jak od tyłu, np. \(\displaystyle{ 123454321}\).
Zrobiłem tak:
Jeżeli liczba - palondromiczna, to musimy obliczyć wszystkie możliwości pojawiania cyfr tylko pierwszej połowy liczby.
1) Jeżeli liczba jest parzysta wtedy ostatnia cyfra liczba będzie \(\displaystyle{ \left\{ 2, 4, 6, 8\right\}}\) (4 możliwości) => pierwsza liczba musi być równa ostatniej (1 możliwość).
2) Liczba musi zawierać co najmniej jedną jedynkę => ona może znajdować zaczynając od środka liczby i do ostatniej liczby (\(\displaystyle{ n!}\) możliwości).
3) Pozostałe liczby mogą być \(\displaystyle{ \left\{0, 1, ..., 9\right\}}\) na pozostałych miejscach \(\displaystyle{ (10^{n - 1})}\).
Wtedy otrzymujemy wynik: \(\displaystyle{ 4 \cdot n! \cdot 10 ^{n - 1}}\)
EDIT: nie uwzględniłem warunka z dwójką. Wtedy odpowiedż musi być: \(\displaystyle{ 3 \cdot n! \cdot 9 ^{n - 1}}\)
Ile jest (2n+1)-cyfrowych liczb takich, że ...
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 27 gru 2016, o 09:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 64 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Ile jest (2n+1)-cyfrowych liczb takich, że ...
a)
Liczb palindromicznych \(\displaystyle{ (2n+1)}\)-cyfrowych parzystych zawierających przynajmniej jedną jedynkę jest:
\(\displaystyle{ 4 \cdot 10^n-4 \cdot 9^n}\)
b)
Liczb palindromicznych \(\displaystyle{ (2n+1)}\)-cyfrowych parzystych nie zawierających cyfry 2 jest: ...
c)
Liczb palindromicznych \(\displaystyle{ (2n+1)}\)-cyfrowych parzystych zawierających przynajmniej jedną jedynkę i nie zawierających cyfry 2 jest: ...
Szukanych liczb jest: \(\displaystyle{ a+b-c}\)
Liczb palindromicznych \(\displaystyle{ (2n+1)}\)-cyfrowych parzystych zawierających przynajmniej jedną jedynkę jest:
\(\displaystyle{ 4 \cdot 10^n-4 \cdot 9^n}\)
b)
Liczb palindromicznych \(\displaystyle{ (2n+1)}\)-cyfrowych parzystych nie zawierających cyfry 2 jest: ...
c)
Liczb palindromicznych \(\displaystyle{ (2n+1)}\)-cyfrowych parzystych zawierających przynajmniej jedną jedynkę i nie zawierających cyfry 2 jest: ...
Szukanych liczb jest: \(\displaystyle{ a+b-c}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 27 gru 2016, o 09:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 64 razy