Wybór jury
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
Wybór jury
Spośród czterech małżeństw wybieramy czteroosobowe jury konkursu dla dzieci. Oblicz na ile sposobów możemy to zrobić, jeżeli w składzie jury nie może być małżeństwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Wybór jury
Spośród czerech małżeństw wybieramy dwa małżeństwa i każde z nich możemy wybrać na dwa sposoby (kobieta- mężczyzna).
Stąd liczba wszystkich sposobów wyboru wynosi czteroosobowego jury:
\(\displaystyle{ {4\choose 2}\cdot 2\cdot 2 = 6\cdot 2^2 = 24.}\)
Stąd liczba wszystkich sposobów wyboru wynosi czteroosobowego jury:
\(\displaystyle{ {4\choose 2}\cdot 2\cdot 2 = 6\cdot 2^2 = 24.}\)
Ostatnio zmieniony 2 maja 2018, o 16:40 przez Kaf, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Nie edytuj postów po tym, jak ktoś na nie odpowiedział.
Powód: Nie edytuj postów po tym, jak ktoś na nie odpowiedział.
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 7 sty 2018, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 6 razy
Re: Wybór jury
Innymi słowy wybieramy po jednej osobie z każdego małżeństwa. Możemy to zrobić na \(\displaystyle{ 2^4}\) sposobów, bo z każdego z czterech małżeństw wybieramy jedną z dwóch osób.
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
Re: Wybór jury
Dlaczego musimy wybrać 2 małżeństwa. Z par \(\displaystyle{ (K_{1},M_{1}); (K_{2},M_{2}); (K_{3},M_{3}); (K_{4},M_{4})}\). Możemy wybrać np takei jury \(\displaystyle{ K_{1},K_{2},K_{3},K_{4}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Wybór jury
Musiałeś źle podać treść zadania.
Z sześciu małżeństw wybieramy nie cztery osoby lecz cztery małżeństwa.... i wtedy
\(\displaystyle{ {6 \choose 4}\cdot 2\cdot 2 \cdot 2 \cdot 2= 15\cdot 16 = 240.}\)
Z sześciu małżeństw wybieramy nie cztery osoby lecz cztery małżeństwa.... i wtedy
\(\displaystyle{ {6 \choose 4}\cdot 2\cdot 2 \cdot 2 \cdot 2= 15\cdot 16 = 240.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lis 2014, o 16:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 90 razy
Re: Wybór jury
A dlaczego nie można tak: pierwsza osoba na 12 sposobów , druga na 10 (bo odpada małżonek tej pierwszej osoby), analogicznie trzecia na 8 i czwarta na 6 sposobów? Gdzie robię błąd?