Miesiace urodzenia w rodzinie - niezgodnosc dwoch sposobow

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
krazi225
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 11 gru 2016, o 23:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Miesiace urodzenia w rodzinie - niezgodnosc dwoch sposobow

Post autor: krazi225 »

Mam policzyć ilość możliwości ze wśród 4-osobowej rodziny 2 osoby urodziły się w tym samym miesiącu. Jasne jest, że można policzyć to przez zdarzenie przeciwne czyli: \(\displaystyle{ 12 ^{4} -12 \cdot 11 \cdot 10 \cdot 9}\), lecz zastanawiałem się, czy da się to zrobić wprost. Licząc \(\displaystyle{ {4 \choose 2} \cdot 12 \cdot 11 \cdot 10+ {4 \choose 3} \cdot 12 \cdot 11+12}\) wynik jest mniejszy. Czy mógłby ktoś podać powód, dlaczego tak się dzieje?
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2018, o 20:17 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Polskie litery. Interpunkcja.
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1114
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

Miesiace urodzenia w rodzinie - niezgodnosc dwoch sposobow

Post autor: Mruczek »

Jak liczysz wynik drugim sposobem i rozpatrujesz przypadek, że tylko dwie osoby urodziły się w tym samym miesiącu, to musisz jeszcze rozpatrzyć przypadek, że pozostałe dwie też urodziły się w tym samym miesiącu - to będzie \(\displaystyle{ {4 \choose 2} \cdot 12 \cdot 11 \cdot \frac{1}{2}}\) - wybieramy, które dwie, wybieramy miesiące dla tych dwóch i pozostałych dwóch, ale musimy to podzielić przez \(\displaystyle{ 2}\), bo jeden sposób urodzeń policzyliśmy dwa razy, bo parę osób które urodziły się w tym samym miesiącu można wybrać na \(\displaystyle{ 2}\) sposoby.
krazi225
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 11 gru 2016, o 23:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Miesiace urodzenia w rodzinie - niezgodnosc dwoch sposobow

Post autor: krazi225 »

No tak, myślałem o tym ale zawsze mam problem ze zliczaniem takich rzeczy i wydawało mi się jednak że to uwzglednilem. Teraz wszystko jasne wielkie dzięki!
ODPOWIEDZ