Ile jest rozwiązań równania
\(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3+x_4=41}\)
jeśli \(\displaystyle{ 0 \le x_i \le 16}\) dla \(\displaystyle{ 1 \le i \le 4}\)
gdyby nie było ograniczenia to łatwo \(\displaystyle{ {44 \choose 4}}\)
a co w przypadku tego ograniczenia?
Mógłby ktos łopatologicznie pokazać jak to się robi?
Ile jest rozwiązań równania
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 8 paź 2016, o 12:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
Ile jest rozwiązań równania
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2018, o 22:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 3 lis 2017, o 10:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 15 razy
Re: Ile jest rozwiązań równania
Według mnie to jednak \(\displaystyle{ {44 \choose 3}}\)
Zasada włączeń i wyłączeń. Niech: \(\displaystyle{ X_{i}}\) będzie zbiorem takich rozwiązań, że \(\displaystyle{ x_{i}>16}\). Wówczas szukaną wartością będzie \(\displaystyle{ {44 \choose 3}-\left| \bigcup_{i=1}^{4} X_{i}\right|}\)
Moc ustawienia gdy jedna liczba jest większa niż \(\displaystyle{ 16}\) uzyskasz po prostu podstawiając \(\displaystyle{ x_{i}=y_{i}+17}\) (gdyż pamiętamy, że ma zajść ostra nierówność). Warto też zauważyć, że każde przecięcie po 3 zbiory będzie puste.
Zasada włączeń i wyłączeń. Niech: \(\displaystyle{ X_{i}}\) będzie zbiorem takich rozwiązań, że \(\displaystyle{ x_{i}>16}\). Wówczas szukaną wartością będzie \(\displaystyle{ {44 \choose 3}-\left| \bigcup_{i=1}^{4} X_{i}\right|}\)
Moc ustawienia gdy jedna liczba jest większa niż \(\displaystyle{ 16}\) uzyskasz po prostu podstawiając \(\displaystyle{ x_{i}=y_{i}+17}\) (gdyż pamiętamy, że ma zajść ostra nierówność). Warto też zauważyć, że każde przecięcie po 3 zbiory będzie puste.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2018, o 09:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Ile jest rozwiązań równania
\(\displaystyle{ \left( \sum_{i=0}^{16}x^i \right) ^4}\)
wsp. przy: \(\displaystyle{ x^{41}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ 2264}\)
wsp. przy: \(\displaystyle{ x^{41}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ 2264}\)
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2018, o 11:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.