czy ktoś widzi błąd w obliczeniach?
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} (1-3k)}\)
\(\displaystyle{ =1,-2,-5,-8...\\
r=-3}\)
\(\displaystyle{ S_n= \frac{(a_1+a_n)n}{2}}\)
\(\displaystyle{ a_n=a_1+(n-1)r}\)
\(\displaystyle{ a_n=1+(n-1)-3=-3n+4}\)
\(\displaystyle{ S_n= \frac{(1+4-3n)n}{2}= \frac{5n-3n^2}{2}}\)
odpowiedz prawidlowa to:
\(\displaystyle{ \frac{-3n^2-n+2}{2}}\)
Suma sigma ciąg arytmetyczny
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Suma sigma ciąg arytmetyczny
Zacznij tak:
\(\displaystyle{ ....=1+ \sum_{k=1}^{n}(1-3k)}\)
Teraz wyznacz wzór na \(\displaystyle{ n-ty}\) wyraz ciagu:\(\displaystyle{ -2,-5,-8....}\)
i dalej tak jak liczyłeś ( teraz : \(\displaystyle{ a_1=-2}\)) Dostaniesz taki wynik jak w odpowiedzi.
\(\displaystyle{ ....=1+ \sum_{k=1}^{n}(1-3k)}\)
Teraz wyznacz wzór na \(\displaystyle{ n-ty}\) wyraz ciagu:\(\displaystyle{ -2,-5,-8....}\)
i dalej tak jak liczyłeś ( teraz : \(\displaystyle{ a_1=-2}\)) Dostaniesz taki wynik jak w odpowiedzi.