Suma sigma, ile wynosi
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Suma sigma, ile wynosi
mam do wyboru 4 warianty
a) \(\displaystyle{ \frac{2(n+1)(2-n)}{4}}\)
b)\(\displaystyle{ \frac{4(n+1)(1-3n)}{4}}\)
c)\(\displaystyle{ \frac{(n+1)(2-3n)}{2}}\)
d)\(\displaystyle{ \frac{(-1+2n)(3n-1)}{n+1}}\)
a) \(\displaystyle{ \frac{2(n+1)(2-n)}{4}}\)
b)\(\displaystyle{ \frac{4(n+1)(1-3n)}{4}}\)
c)\(\displaystyle{ \frac{(n+1)(2-3n)}{2}}\)
d)\(\displaystyle{ \frac{(-1+2n)(3n-1)}{n+1}}\)
Suma sigma, ile wynosi
Wskazówka: Masz do czynienia z ciągiem arytmetycznym i sumę pewnej liczby jego wyrazów.
-
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 5 sty 2016, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 118 razy
- Pomógł: 2 razy
Suma sigma, ile wynosi
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n}(1-3k) = \sum_{k=0}^{n}1 - 3\sum_{k=0}^{n}k = (n+1) - 3 \cdot \frac{(1+n)}{2} \cdot n=}\)
\(\displaystyle{ = \frac{2(n+1)-(1+n) \cdot 3n}{2}=\frac{(n+1)(2-3n)}{2}}\)
\(\displaystyle{ = \frac{2(n+1)-(1+n) \cdot 3n}{2}=\frac{(n+1)(2-3n)}{2}}\)