Funkcja \(\displaystyle{ f(n)}\) zadana równaniem \(\displaystyle{ f(n)= \frac{2n^2+5}{\log n}}\) jest ?
\(\displaystyle{ \mbox{nic}/\theta/\omega/O(n^2)}\)
Oszacuj asymptotyczną złożoność funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 8 kwie 2018, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Oszacuj asymptotyczną złożoność funkcji
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2018, o 16:26 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: Oszacuj asymptotyczną złożoność funkcji
\(\displaystyle{ \log n \geq 1}\)
dla odpowiednio dużych \(\displaystyle{ n}\), więc
\(\displaystyle{ f(x) \leq 2n^2 + 5 \leq 2n^2 + 5n^2 = 7 n^2}\)
Czyli \(\displaystyle{ f(n) = O(n)}\).-- 11 kwi 2018, o 20:47 --Sprawdź samodzielnie pozostałe odpowiedzi.
dla odpowiednio dużych \(\displaystyle{ n}\), więc
\(\displaystyle{ f(x) \leq 2n^2 + 5 \leq 2n^2 + 5n^2 = 7 n^2}\)
Czyli \(\displaystyle{ f(n) = O(n)}\).-- 11 kwi 2018, o 20:47 --Sprawdź samodzielnie pozostałe odpowiedzi.