Uzasadnij że
Liczby Stirlinga II rodzaju spełniają następującą tożsamość
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{matrix} n+1\\ m+1\\ \end{matrix} \right\} = \sum_{k=m}^{n} {n \choose k}\left\{ \begin{matrix} k\\ m\\ \end{matrix} \right\}}\)
Tożsamość liczb Stirlinga II rodzaju
-
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 5 sty 2016, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 118 razy
- Pomógł: 2 razy
Tożsamość liczb Stirlinga II rodzaju
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2018, o 21:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowa nazwa tematu.
Powód: Nieregulaminowa nazwa tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Uzasadnij że
Dla dowodu rozważmy zbiór wszystkich \(\displaystyle{ S(n+1, m+1)}\) podziałów zbioru \(\displaystyle{ X=\{ 1,...,n+1\}}\).
Zbiór ten rozpada się na rozłączne klasy odpowiadające różnym podzbiorom zbioru \(\displaystyle{ X}\) będącym blokiem zawierającym element \(\displaystyle{ n+1.}\)
Zauważmy, że dla każdego \(\displaystyle{ b-}\) elementowego podzbioru \(\displaystyle{ B \subseteq X}\) istnieje dokładnie \(\displaystyle{ S(n+1-b, m )}\) podziałów zbioru \(\displaystyle{ X}\) na \(\displaystyle{ m+1}\) bloków zawierających zbiór \(\displaystyle{ B}\) w charakterze bloku.
Istotnie każdy taki podział odpowiada jednoznacznie podziałowi zbioru \(\displaystyle{ X\setminus B}\) na \(\displaystyle{ m}\) bloków.
Zbiór \(\displaystyle{ b -}\) elementowy \(\displaystyle{ B \subseteq X}\) zawierający element \(\displaystyle{ n+1}\) możemy wybrać na \(\displaystyle{ {n \choose b-1}}\) sposobów.
Stąd:
\(\displaystyle{ S(n+1, m+1) = \sum_{b=1}^{n+1- m}{n\choose b-1}S(n+1-b , m) = \\ =\sum_{b=1}^{n+1-m}{n\choose n+1-b}S (n+1-b, m) = \sum_{k=m}^{n}{n\choose k}S(k, m).}\)
c.b.d.o.
Zbiór ten rozpada się na rozłączne klasy odpowiadające różnym podzbiorom zbioru \(\displaystyle{ X}\) będącym blokiem zawierającym element \(\displaystyle{ n+1.}\)
Zauważmy, że dla każdego \(\displaystyle{ b-}\) elementowego podzbioru \(\displaystyle{ B \subseteq X}\) istnieje dokładnie \(\displaystyle{ S(n+1-b, m )}\) podziałów zbioru \(\displaystyle{ X}\) na \(\displaystyle{ m+1}\) bloków zawierających zbiór \(\displaystyle{ B}\) w charakterze bloku.
Istotnie każdy taki podział odpowiada jednoznacznie podziałowi zbioru \(\displaystyle{ X\setminus B}\) na \(\displaystyle{ m}\) bloków.
Zbiór \(\displaystyle{ b -}\) elementowy \(\displaystyle{ B \subseteq X}\) zawierający element \(\displaystyle{ n+1}\) możemy wybrać na \(\displaystyle{ {n \choose b-1}}\) sposobów.
Stąd:
\(\displaystyle{ S(n+1, m+1) = \sum_{b=1}^{n+1- m}{n\choose b-1}S(n+1-b , m) = \\ =\sum_{b=1}^{n+1-m}{n\choose n+1-b}S (n+1-b, m) = \sum_{k=m}^{n}{n\choose k}S(k, m).}\)
c.b.d.o.