Liczba ciągów

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
aolo23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 5 sty 2016, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 118 razy
Pomógł: 2 razy

Liczba ciągów

Post autor: aolo23 »

Znajdź liczbę ciągów długości \(\displaystyle{ 2n}\) takich , ze każda liczba \(\displaystyle{ i \in \{ 1,2,..., n\}}\) występuje dokładnie 2 razy, przy czym żadne dwa kolejne wyrazy nie są równe.

Jakieś pomysły?

Moja myśl jest taka że wszystkich ułożeń mamy \(\displaystyle{ (2n)!}\)
i teraz będziemy odejmować przypadki kiedy cyfra/liczba a jest obok liczby a
Czyli spośród \(\displaystyle{ 2n}\) wybieramy \(\displaystyle{ 2}\)miejsca np na \(\displaystyle{ 2}\) dwójki które będą obok siebie następnie spośród \(\displaystyle{ 2n-2}\) wybieramy kolejne \(\displaystyle{ 2}\) cyfry które będą obok siebie itd itp
czyli

\(\displaystyle{ {2n \choose 2} \cdot {2n-2 \choose 2} \cdot ... \cdot {2 \choose 2}}\)
no i jeszcze przydałoby się powyższy iloczyn pomnożyć przez \(\displaystyle{ n!}\) zważywszy na kolejność wystąpień poszczególnych cyfr

taka moja myśl, czy dobra?
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2018, o 20:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5736
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 525 razy

Liczba ciągów

Post autor: arek1357 »

zasada włączeń i wyłączeń...

\(\displaystyle{ a(n,k,s)= {n \choose s} {n-s \choose k-2s} \cdot \sum_{i=0}^{s} \frac{(k-i)!}{2^{s-i}} {s \choose i}(-1)^{i}}\)

\(\displaystyle{ a(n,k,s)}\) - ilość ciągów o długości \(\displaystyle{ k}\) , w których występuje \(\displaystyle{ n}\) liczb, oraz \(\displaystyle{ s}\) par takich samych podwójnych liczb, ale takich ciągów, że dwie takie same liczby nie stoją koło siebie...


\(\displaystyle{ n}\)- ilość liczb w ciągu

\(\displaystyle{ k}\) - długość ciągu

\(\displaystyle{ s}\) - ilość par czyli tych samych liczb

Oczywiście u Ciebie jest:

\(\displaystyle{ k=2n, s=n}\)

Rozpatrzyłem przypadek bardziej ogólny...
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2018, o 23:01 przez arek1357, łącznie zmieniany 2 razy.
aolo23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 5 sty 2016, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 118 razy
Pomógł: 2 razy

Liczba ciągów

Post autor: aolo23 »

Mógłbyś rozwinąć swoje rozumowanie ?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5736
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 525 razy

Liczba ciągów

Post autor: arek1357 »

pytaj konkretnie co nie wiesz tak będzie łatwiej...
aolo23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 5 sty 2016, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 118 razy
Pomógł: 2 razy

Liczba ciągów

Post autor: aolo23 »

Spośród wszystkich liczb ciągu wybierasz ilość par liczb a później ?
cóż to oznacza : \(\displaystyle{ {n-s \choose k-2s}(k-2s)!}\)
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5736
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 525 razy

Liczba ciągów

Post autor: arek1357 »

\(\displaystyle{ (k-2s)!}\) - przepraszam bo musiałem ten czynnik zlikwidować nie zauważyłem on już jest niepotrzebny ponieważ wszystko jest ujęte już pod znakiem sumy

\(\displaystyle{ n-s}\) - tyle zostało różnych liczb, które nie mają par

\(\displaystyle{ k-2s}\) - tyle zostało miejsc na których rozmieszczono te liczby

\(\displaystyle{ {n-s \choose k-2s}}\) - na tyle sposobów możemy wybrać liczby na tych miejscach...
ODPOWIEDZ