Możliwości pokolorowań trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 29 mar 2018, o 12:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Możliwości pokolorowań trójkąta
Witam. Na ile możliwych sposobów można pokolorować krawędzie trójkąta \(\displaystyle{ n}\) kolorami?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8596
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3356 razy
Re: Możliwości pokolorowań trójkąta
A jakiego trójkąta?
Bo przykładowo: krawędzie równobocznego można pomalować na \(\displaystyle{ n(n^2-2n+2)}\) sposobów,
a trójkąta o bokach 6,7,8 na \(\displaystyle{ n^3}\) sposobów.
Bo przykładowo: krawędzie równobocznego można pomalować na \(\displaystyle{ n(n^2-2n+2)}\) sposobów,
a trójkąta o bokach 6,7,8 na \(\displaystyle{ n^3}\) sposobów.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 29 mar 2018, o 12:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Re: Możliwości pokolorowań trójkąta
Nie uwzględniamy długości, czyli można powiedzieć, że równobocznego. PS Jak wyprowadzić wzór \(\displaystyle{ n(n^2-2n+2)}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Możliwości pokolorowań trójkąta
Na jeden kolor: \(\displaystyle{ n}\) sposobów
Na dwa kolory: \(\displaystyle{ n\cdot(n-1)}\) sposobów
Na trzy kolory: \(\displaystyle{ n\cdot(n-1)\cdot(n-2)}\) sposobów
I teraz dodaj to do siebie.
Na dwa kolory: \(\displaystyle{ n\cdot(n-1)}\) sposobów
Na trzy kolory: \(\displaystyle{ n\cdot(n-1)\cdot(n-2)}\) sposobów
I teraz dodaj to do siebie.