\(\displaystyle{ 20}\) osób dzielimy na \(\displaystyle{ 5}\) grup \(\displaystyle{ 4}\)–osobowych, przy czym grupy oznaczone są literami \(\displaystyle{ A,B,C,D,E}\). Ile jest sposobów podzielenia tych osób na grupy tak, aby osoby \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) były w tej samej grupie?
Mógłby ktoś mi pomóc? Nie wiem, czy osobom przyporządkowywać grupy, czy grupom osoby. Próbowałam użyć symbolu Newtona, ale nie wiem czy to dobra droga.
Podział osób na grupy
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 3 sie 2016, o 10:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
Podział osób na grupy
Ostatnio zmieniony 28 mar 2018, o 14:01 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8589
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3353 razy
Re: Podział osób na grupy
Wybieram dla x,y grupę, dodaję im 2 osoby, a do pozostałych grup wybieram po 4 osoby.
\(\displaystyle{ {5 \choose 1} {18 \choose 2} {16 \choose 4} {12 \choose 4} {8 \choose 4} {4 \choose 4}= \frac{5 \cdot 18!}{(4!)^4 \cdot 2!}}\)
\(\displaystyle{ {5 \choose 1} {18 \choose 2} {16 \choose 4} {12 \choose 4} {8 \choose 4} {4 \choose 4}= \frac{5 \cdot 18!}{(4!)^4 \cdot 2!}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 3 sie 2016, o 10:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń