Jak szacować trudniejsze złożoności obliczeniowe.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
bem9827
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 mar 2018, o 11:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dębica

Jak szacować trudniejsze złożoności obliczeniowe.

Post autor: bem9827 »

Potrzebuję jak najprostszego wytłumaczenia jak oszacować taką złożoność:
\(\displaystyle{ \frac{ n^{9} }{\log (n)}}\)
lub:
\(\displaystyle{ (n ^{2}*\log(n))+( \frac{ n^{2}* \sqrt{n} }{\log(n)} )}\)
Za wszelką pomoc wielkie dzięki .
Awatar użytkownika
leg14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3132
Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 154 razy
Pomógł: 475 razy

Jak szacować trudniejsze złożoności obliczeniowe.

Post autor: leg14 »

oszacować względem czego?
bem9827
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 mar 2018, o 11:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dębica

Jak szacować trudniejsze złożoności obliczeniowe.

Post autor: bem9827 »

Polecenie zadania brzmi:
Oszacuj asymptotyczną złożoność funkcji f(n).
ODPOWIEDZ