Niech \(\displaystyle{ S(n) = \ln !}\)
1.Uzasadnij, że \(\displaystyle{ \int_{1}^{n}\ln x \ dx \le S(n) \le \int_{1}^{n+1}\ln x \ dx}\)
2.Wywnioskuj, że \(\displaystyle{ n!= \alpha(n)\left( \frac{n}{e} \right) ^{n}}\) gdzie \(\displaystyle{ e \le \alpha(n) \le \left( n+1\right)e}\)
Nie wiadomo co i jak
-
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 5 sty 2016, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 118 razy
- Pomógł: 2 razy
Nie wiadomo co i jak
Ostatnio zmieniony 13 mar 2018, o 00:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- leg14
- Użytkownik
- Posty: 3132
- Rejestracja: 5 lis 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 154 razy
- Pomógł: 475 razy
Nie wiadomo co i jak
Podziel \(\displaystyle{ \int_{1}^{n}\ln (x) dx}\) na \(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{i = n-1} \int_{i}^{i+1} \ln (x) dx}\).
Na \(\displaystyle{ [i,i+1]}\) masz nierownosc \(\displaystyle{ \ln (x) \le \ln (i+1)}\)
Na \(\displaystyle{ [i,i+1]}\) masz nierownosc \(\displaystyle{ \ln (x) \le \ln (i+1)}\)
Ostatnio zmieniony 13 mar 2018, o 10:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.