Liczba grafów skierowanych bez wierzchołków izolowanych
Liczba grafów skierowanych bez wierzchołków izolowanych
Obliczyć liczbę różnych grafów prostych skierowanych o n wierzchołkach bez wierzchołków izolowanych. Dwa grafy są różne, jeśli istnieją dwa wierzchołki, które w jednym grafie są połączone krawędzią, a w drugim nie.
Wiem tyle, że muszę skorzystać z zasady włączeń i wyłączeń.
Wiem tyle, że muszę skorzystać z zasady włączeń i wyłączeń.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Liczba grafów skierowanych bez wierzchołków izolowanych
\(\displaystyle{ 2^{ {n \choose 2} \cdot 2 }=2^{n^2-n}}\)
Ostatnio zmieniony 12 mar 2018, o 11:44 przez arek1357, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Liczba grafów skierowanych bez wierzchołków izolowanych
Skąd taka odpowiedź? W jaki sposób eliminuje ona wyłącznie wierzchołki izolowane?arek1357 pisze:\(\displaystyle{ 2^{ {n \choose 2} \cdot 2 }}\)
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Liczba grafów skierowanych bez wierzchołków izolowanych
Biorę z macierzy sąsiedztwa, nie bardzo kumam o co chodzi z twoimi wierzchołkami izolowanymi...,
tzn,że nie może być pętelek czy mogą być...
Macierz sąsiedztwa grafów skierowanych nie musi być symetryczna...
tzn,że nie może być pętelek czy mogą być...
Macierz sąsiedztwa grafów skierowanych nie musi być symetryczna...
Re: Liczba grafów skierowanych bez wierzchołków izolowanych
Wierzchołek izolowany to taki, który nie jest końcem żadnej krawędzi. Gdyby nie było tego warunku to odpowiedzią byłoby:arek1357 pisze:Biorę z macierzy sąsiedztwa, nie bardzo kumam o co chodzi z twoimi wierzchołkami izolowanymi...,
tzn,że nie może być pętelek czy mogą być...
Macierz sąsiedztwa grafów skierowanych nie musi być symetryczna...
\(\displaystyle{ 4^{n \choose 2}}\).
Re: Liczba grafów skierowanych bez wierzchołków izolowanych
Nie jestem pewien czy to masz na myśli, ale przypadku kiedy wierzchołek ma krawędź z samym sobą nie uwzględniamy.arek1357 pisze:Czyli pętelki mogą być bo wtedy wierzchołek nie jest izolowany...
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Liczba grafów skierowanych bez wierzchołków izolowanych
A to w takim razie zmienia postać rzeczy
Powinno być tak, patrząc na macierz sąsiedztwa:
Wiadomo, że w macierzy sąsiedztwa występują jedynki, a na głównej przekątnej zera.
\(\displaystyle{ a_{ij}=1}\) oznacza że wierzchołek 1 i 2 jest połączony strzałką,
\(\displaystyle{ a_{ji}=1}\) oznacza że wierzchołek 2 i 1 jest połączony strzałką,
\(\displaystyle{ a_{ji}=1 \wedge a_{ji}=1}\) oznacza że wierzchołek\(\displaystyle{ (1 i 2) \wedge (2 i 1)}\) jest połączony strzałką,
I teraz z obserwacji, żeby nie było wierzchołków izolowanych ani pętelek, zawsze przynajmniej jedna wartość:
\(\displaystyle{ a_{ij} \vee a_{ji}, i \neq j}\)
musi być różna od zera, co po przyjrzeniu się macierzy sąsiedztwa daje nam możliwości:
\(\displaystyle{ \sum_{s=0}^{ \frac{n^2-n}{2} } { \frac{n^2-n}{2} \choose s} \cdot \sum_{i=0}^{\frac{n^2-n}{2}-s} { \frac{n^2-n}{2}-s \choose i}=}\)
\(\displaystyle{ =2^{ \frac{n^2-n}{2}} \sum_{s=0}^{ \frac{n^2-n}{2}} { \frac{n^2-n}{2} \choose s} \cdot \frac{1}{2^s}}\)
Powinno być tak, patrząc na macierz sąsiedztwa:
Wiadomo, że w macierzy sąsiedztwa występują jedynki, a na głównej przekątnej zera.
\(\displaystyle{ a_{ij}=1}\) oznacza że wierzchołek 1 i 2 jest połączony strzałką,
\(\displaystyle{ a_{ji}=1}\) oznacza że wierzchołek 2 i 1 jest połączony strzałką,
\(\displaystyle{ a_{ji}=1 \wedge a_{ji}=1}\) oznacza że wierzchołek\(\displaystyle{ (1 i 2) \wedge (2 i 1)}\) jest połączony strzałką,
I teraz z obserwacji, żeby nie było wierzchołków izolowanych ani pętelek, zawsze przynajmniej jedna wartość:
\(\displaystyle{ a_{ij} \vee a_{ji}, i \neq j}\)
musi być różna od zera, co po przyjrzeniu się macierzy sąsiedztwa daje nam możliwości:
\(\displaystyle{ \sum_{s=0}^{ \frac{n^2-n}{2} } { \frac{n^2-n}{2} \choose s} \cdot \sum_{i=0}^{\frac{n^2-n}{2}-s} { \frac{n^2-n}{2}-s \choose i}=}\)
\(\displaystyle{ =2^{ \frac{n^2-n}{2}} \sum_{s=0}^{ \frac{n^2-n}{2}} { \frac{n^2-n}{2} \choose s} \cdot \frac{1}{2^s}}\)