Narysuj Graf

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mateo676
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 mar 2018, o 18:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Narysuj Graf

Post autor: mateo676 »

Jak narysować poniższy graf
\(\displaystyle{ G=(V,E)}\) gdzie \(\displaystyle{ V=\left\{\left\{ i,j\right\} :i,j \in \left\{ 1,2,3,4,5\right\} ,i \neq j \right\}}\) przy czym \(\displaystyle{ uv \in E \Leftrightarrow u \cap v=\emptyset}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Narysuj Graf

Post autor: Jan Kraszewski »

Ale z czym masz problem? Bo rysujesz go mniej więcej standardowo. Masz \(\displaystyle{ 10}\) wierzchołków, znakowanych parami różnych liczb i łączysz krawędziami te, w których znakowaniu nie powtarza się ta sama liczba. Czyli między wierzchołkami \(\displaystyle{ \{1,2\}}\) i \(\displaystyle{ \{3,4\}}\) jest krawędź, a pomiędzy wierzchołkami \(\displaystyle{ \{1,2\}}\) i \(\displaystyle{ \{2,3\}}\) - nie.

JK
ODPOWIEDZ